25 Eylül 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Eylül 2013

Dalgalı bir gün geçiren BİST 100 endeksi günün ilk seansını yükselişle tamamlamış olsa da gün sonuna doğru gelen satışlarla %0.36 aşağıda 76,529 puandan sonlandı. BİST 30 endeksi ise %0.59 ekside 94,287 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.20 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %0.91 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi piyasaya baktığımızda, geçen hafta gerçekleşen TCMB Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetine göre enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi, bununla birlikte temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği öngörülüyor. Bunun yanı sıra toplantı özetinde Ağustos ayı tüketici fiyatlarının %0.10 oranında azaldığına, yıllık enflasyonun %8.17'ye gerilediğine ve bu düşüşte işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarının belirleyici olduğuna da yer verildi. TCMB Başkanı Erdem Başçı, bugün gerçekleştirdiği bir konuşmasında altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki iyileşme devam edeceğini ve  gelecek sene sermaye girişinin güçlenmesi durumunda, Doların 1.80 TL’ye kadar gevşeme ihtimali olasılığının bulunduğunu ifade etti. Ek olarak S&P EMEA Bölgesi Başekonomisti Jean Michel Six, Fed'in tahvil alımlarında henüz azaltmaya gitmemesinin gelişmekte olan ekonomilerin TL dahil para birimlerinde baskıyı azalttığını ve bu nedenle de Dolar/TL kurunda 1.92 TL yıl sonu hedefine ulaşılmasının imkansız görünmediğini ifade etti.

Şirket haberlerine baktığımızda, Koç grubuna ait RMK Marine Tersanesi’nın yarın bir devlet ihalesi olan havuzlu çıkarma gemisi ihalesi için iki firmayla yarışacağını görüyoruz. Petkim'in %99.996 oranında iştirak ettiği Petlim Limancılık'ın sermayesini artırmak amacıyla bugün genel kurul toplantısı yapacağını belirtelim. Ek olarak Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Hava Yolları'nın markası olan Anadolujet'in satılmasının düşünülmediğini ifade etti.

Yurtdışı piyasalarına baktığımızda, ABD Hazine Bakanı Lew’ın, yatırımcıların borç tavanı konusunda gerekenden daha iyimser olduğunu söylediğini görüyoruz. Bunun yanında eski Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı Martin Feldstein, teşvik programlarını azaltmayarak Fed'in stratejik bir  plan doğrultusunda hareket ettiğini ve kısa vadeli verilere odaklanmaya son verilmediği sürece bunun değiştirilmesinin güç olacağını söyledi. Ayrıca, Fed’in geçtiğimiz hafta aldığı varlık alımlarına devam kararının Chicago Borsası'na önceden sızdırıldığı iddia edildi. Bu haberlerden ayrı olarak, Çin’in Bej Kitabı olarak bilinen rapor, imalat ve ulaştırmanın zayıflamasıyla ekonominin bu çeyrekte yavaşladığını gösterdi. Avustralya Merkez Bankası, rekor düşük faizlerin hanehalklarının yatırım iştahını kabartmasıyla, ülke bankalarına kredi standartlarını devam ettirmeleri çağrısında bulundu. Son olarak ise, ekonomik büyüme ve bütçe görüşmelerine ilişkin endişeyle New York Borsası’nın 4. gününde de geri adım attığını belirtelim.

Hiç yorum yok: