13 Eylül 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Eylül 2013

Dün dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 Endeksi, günün sonuna doğru gelen alışlarla beraber günü %1.32 artıda 72,722 puandan tamamladı. BİST 30 %1.34 artıda 89,092 puanda sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.79 , bankacılık endeksi (xbank) ise %1.67 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Temmuz ayı cari işlemler açığının 5.8 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Çağlayan, sene sonunda cari açığın GSYH oranının %8.8’den %7’ye gerileyebileceğinin de altını çizdi. Son olarak, nakit esasına göre 2013 yılı ilk 6 aylık gerçekleşmeleri baz alınarak oluşturulan revize sosyal güvenlik dengesinde sosyal güvenlik açığının 20 milyar 47 milyon lira olarak gerçekleşeceği öngörüsü belirtildi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Türkiye İş Bankası’nın 391 milyon dolar ve 651.5 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. EPDK’nın denetimi sonucu aralarında Aygaz’ın da bulunduğu 64 şirketin standart dışı ürün sattığı ortaya çıktı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sahip olduğu 8 petrol arama ruhsatının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın oluru ile iptal edildiği belirtildi.  Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, SPK’dan 1 milyar TL değerinde cinsi kira sertifikası ihracı için izin aldıklarını belirtti. Türk Telekom Genel Müdürü Yılmaz satın almalarla bölgede büyüme fırsatlarını kolladıklarını belirtti.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda ABD ve Rusya’nın Suriye görüşmelerini durdurmasının ardından, Fed’in önümüzdeki haftaki toplantı öncesi Asya borsaları düştü. New York Borsası düştü ve S&P 500 Endeksi 7 gündür devam ettiği yükseliş sürecini sonlandırdı. Bankaların yükselmesi ve kargo şirketlerinin ise düşmesiyle Tokyo Borsası kayıplar ve kazançlar arasında dalgalı bir seyir izledi. Japonya, ekonomiyi satış vergisi artışının yan etkilerinden korumayı hedefleyen teşvik paketi kapsamında kurumsal gelir vergilerini indirmeyi planlıyor. Hindistan’da fabrika üretimi Temmuz’da beklentinin üstünde artış gösterdi. Borç krizinin hala etkisindeki Yunanistan'da işsizlik bu yılın haziran ayında %27.9 olarak gerçekleşti.

Hiç yorum yok: