13 Eylül 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

FED’in çıkış stratejisine odaklanan piyasalarda 18 Eylül FED FOMC toplantısı öncesi daha temkinli bir hava hakim. Dün ABD’de bono ve hisselerde satış baskısı etkili olurken dolar güçlü kaldı ve altın ve gümüşteki düşüş dikkat çekti. FED toplantısında beklentiler 5-10 mlyar dolar gibi sınırlı yönde bir kesintiye gidileceği yönünde şekillenirken FED Başkanı Bernanke’nin devam eden döneme yönelik vereceği mesajlar önemli. Bir kaç hafta içerisinde açıklanması beklenen yeni FED Başkanı ve borç tavanı ile ilgili gelişmelerin de önemli konulardan biri olduğunu hatırlatalım.
Eylül ayına, Ağustos ayının başlarından itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendini sonlandırarak başlayan küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksinde dün metaller, finansallar ve enerji sektörleri öncülüğünde kar satışları etkili oldu. S&P 500 endeksi dün %0.34 düşüşle 1683 seviyesine gerilerken defansif sektörlere olan ilgi dikkat çekti. Kasım ortalarından itibaren uzun vadeli yükseliş trendi içerisinde bulunan endekste, geçmiş yıllara bakıldığında Eylül ayının ikinci yarısının, satış baskısının etkili olduğu  bir dönem olduğunu bu doğrultuda da FED’in 18 Eylül toplantısı ile vereceği mesajların önemine bir kez daha vurgu yapalım.

Dün gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi ise dolar bazında %0.15 geriledi. Latin Amerika’da %0.74 düşerken bu sabah kar satışlarının Asya piyasalarında da etkili olduğu görülüyor. Çin %0.9 ekside. Japonya ise yatayda.
Diğer taraftan dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki sert düşüş FED’in kesintiye gideceğine dair beklentilere destek olabilicek nitelikte olsa da verinin detayları soru işareti yarattı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 31.000 kişi düşüşle beklenenden iyi yönde gerçekleşti ve 292.000’e geriledi. (beklenti: 330.000 önceki: 323.000) Dört haftalık ortalama ise 7500 kişi düşüşe işaret etti. Ancak açıklanan rakamlarda iki eyaletin eksik verilerinin etkisinin olması nedeni ile yorum yapmak zor. Bu doğrultuda revizyon gelme olasılığı oldukça yüksek bizce.
Bugün ise ABD’de açıklanacak perakende satışlar, Michigan tüketici güven endeksi ve ÜFE verisi takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralanabilir.
Büyük resme bakacak olursak hafta başında da ifade ettiğimiz gibi ABD bono faizlerinin belirli bir bant aralığına yerleşmesi ihtimalinin arttığını ve bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda bunun gelişmekte olan piyasalara destek olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca son dönemde birçok gelişmiş ülkede ve Çin’de görülen, beklenenden biraz daha güçlü büyüme verilerine paralel olarak  büyümede toparlanma söz konusu. Bu toparlanma, özellikle reel efektif döviz kurlarında (REER) gördüğümüz düzeltmeden sonra, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine ihracattaki artış olarak da olumlu yansıyabilir. 18 Eylül FED toplantısı (FOMC) ile ilgili varlık alım sınırlandırma beklentilerinin piyasalarda Mayıs'tan beri fiyatlanıyor olması nedeniyle, bu toplantıya  yaklaşırken veya toplantı sonrasında içinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda daha olumlu bir hava görme olasılığı var bizce.
Dün yurtiçinde Tammuz ayı cari açık rakamı açıklandı. Temmuz ayında cari açık 5.79 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Piyasadaki ortalama beklenti 5.5 milyar dolar seviyesindeydi.  Veri beklentilerin sınırlı üzerinde  geldi ama çok önemli bir piyasa etkisi yaratmadı. İçerde takip edilen en önemli konunun 18 Eylül FED toplantısı öncesinde Merkez Bankasının para politikasi uygulamaları olduğunu belirtmek gerekiyor. TCMB PPK toplantısı 17 Eylül’de ve TCMB Başkanı Başçı’nın son açıklamaları faizde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde sinyaller içeriyordu. Toplantı öncesinde Merkez Bankası 16 Eylül’de EPS uygulayacak ve 16 Eylül’deki minimum  döviz satışı tutarı ise 140 milyon dolar seviyesinde olacak. Normal gün uygulamasının devam ettiği dün itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %6.33 seviyesinde gerçekleştiğini not edelim. Hafta başında %6.41 seviyesindeydi.

Hiç yorum yok: