10 Eylül 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Eylül 2013

Dün Fed’in tahvil alımı programını azaltmayacağı yönünde spekülasyonların ve TL’nin değerlenmesinin ardından BİST 100 Endeksi günü %3.65 artıda 69,689 puandan tamamladı. BİST 30 Endeksi %3.92 artıda 85,434 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %2.72, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.92 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Temmuz ayı sanayi üretiminin yıllık bazda %4.6 ve aylık bazda %0.9 artış gösterdiğini görüyoruz. Sanayi Bakanı Ergün, dün yaptığı açıklamada sanayi üretimindeki artışın tüm sektörlere yansıyacağını belirtti. Ekonomi Bakanı Çağlayan, yıl genelinde büyümenin %3’ün üzerinde gerçekleşeceğini açıkladı. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 29 Ağustos itibariyle %1.68 artış gösterdi ve 981.9 milyar liraya çıktı.


Şirket haberlerine baktığımızda Türk Telekom Genel Müdürü Yılmaz’ın yıl sonuna kadar 2.2 milyar TL’lik yatırım yapmayı planladıklarını açıkladığını görüyoruz. Denizbank Genel Müdürü Ateş, gelişmekte olan ülkelerin daha oynak bir duruma kavuşacağını ve lirada politik risklerinde fiyatlandığını açıkladı. Arçelik Genel Müdürü Çakıroğlu ortaklık ve satın alma yoluyla şirketi büyütmeyi planladıklarını açıkladı.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda Çin’de ihracat verilerinin beklentinin üstünde gerçekleşmesinin ve kurumsal alımların olumlu etkisinin ardından Dow Jones Endeksi’nin Temmuz 2011’den beri en yüksek kazancını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Hükümet değişikliğinin birçok sektördeki beklentileri olumlu yönde etkilemesinin ardından Avustralya’da iş dünyası güveni Mayıs 2011’de en yüksek düzeyine çıktı. Ekonomik düzelme ve hükümetin tedbirlerinin desteğiyle, İngiltere'de konut fiyatları endeksi Ağustos'ta neredeyse 7 yılın en yükseğine tırmandı. San Francisco Fed Başkanı Williams, istihdamın yavaş ilerlediğini ve Fed’in faizleri 2015 ortalarına kadar artırmayacağını düşündüğünü belirtti.

Hiç yorum yok: