2 Eylül 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 02 Eylül 2013

Haftanın son gününü alıcılı geçiren BİST 100 Endeksi %1.44 yükselişle 66,394 puandan günü ve haftayı sonlandırmış oldu. BİST 30 Endeksi ise %1.01 artıda 81,120 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %3.18, bankacılık endeksi (xbank) %1.03 yükseldi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Türkiye’nin Ağustos ayı ihracatının geçen senenin aynı ayına göre %1.4 artışla yaklaşık 10.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, senenin ilk 8 aylık ihracatının ise 100 milyar dolara yakın gerçekleştiğini görüyoruz. Avrupa Birliğine ihracat ise yine aynı dönemde %6 artış gösterdi. İhracat rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, TL’deki değer kaybının getireceği rekabet avantajının, diğer para birimleri de değer kaybettiği için göreceli az olduğunu, kur artışı nedeniyle ithalat maliyetlerinin de arttırdığını, son 2-3 aydaki küresel endişelerin etkisi de göz önünde bulundurulduğunda yılın kalan bölümünün ihracat açısından daha zor geçeceğini belirtti. Bankacılık sektörünün tüm gelirlerini mercek altına alan BDDK, bazı banka şubelerinin hedeflerini tutturabilmek için müşterilerinden daha fazla komisyon aldığını ve rotatif ticari kredilerde belirtilen faiz oranının üstünde faiz hesaplandığı tespit etti.

Şirket haberlerine baktığımızda Rekabet Kurulu’nun THY'nin havayolu ile yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösterdiği İstanbul merkezli yurt içi ve yurt dışı hatlarda rakip teşebbüs aleyhine dışlayıcı eylemlerde bulunduğu iddiasıyla THY hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda geçen hafta Suriye’ye olası bir müdahalenin endişesiyle küresel piyasaların genel olarak aşağı yönlü hareket ettiğini hatırlatalım. Haftasonu Obama’nın Suriye’ye olası bir müdahelenin sınırlı olacağını ve bu karar için Kongre onayını isteyeceğini belirtmesinin ardından piyasalarda Suriye’ye acil bir müdahele olacağı beklentileri azaldı. Bu gelişme, Çin imalat endeksinin, yeni siparişlerdeki artış ve denizaşırı taleplerdeki yükselmenin etkisiyle 16 ayın zirvesine tırmanmasıyla desteklenince Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri artış kaydetti. Brezilya’nın 2. çeyrek büyüme rakamı %3.3 ile beklentilerin üzerinde geldi. Hindistan ise yılın yine aynı döneminde 2009’dan bu yana en düşük hızdaki büyümesini gerçekleştiğini belirtelim.

Hiç yorum yok: