31 Mayıs 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Birkaç haftadır dile getirdiğimiz, “daha güçlü ABD doları ve daha yüksek faizler” temaları geçerliliğini koruyor. Nitekim öngördüğümüz gibi, Dolar ve faizlerde ciddi yükselişler gerçekleşti. Dolar/TL de son bir yılın en yüksek seviyesine geldi.
 
Geçen hafta değindiğimiz gibi FED'in varlık alımlarında kısıtlamaya gidebileceğine dair sinyaller, özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının artmasına sebep oldu. Bunun zamanlamasından ziyade, bu konunun gittikçe daha fazla konuşulur hale gelmesi daha önemli bir nokta.
 
Dün sabahki yorumumuzda “Daha önce de ifade ettiğimiz gibi burada piyasanın "aşırıya kaçmasını" önlemeye yönelik iletişim çabaları da gündeme gelebilir. Örneğin dün oy hakkı bulan ve daha “güvercin” kanatta yer aldığı düşünülen Boston Fed Başkanı Rosengren’in açıklamaları buna örnek olabilir. Ayrıca BoJ başkanı Kuroda’nın açıklamalarının bono piyasalarını sakinleştirmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz.
 
Orta vadeli “daha güçlü ABD doları ve daha yüksek faizler” temalarının geçerliliğini koruyor olduğunu düşünmekle birlikte. Bu açıklamaların yanında faizlerdeki hareketin çok hızlı olduğunu düşündüğümüzde kısa vadede bono faizlerinin bir miktar gerileyebileceğini düşünüyoruz. “
 

Piyasalarda beklediğimiz bu sakinleşme yurtdışı piyasalarda gerçekleştiyse de yurtiçinde, özellikle de bono piyasasında bu sakinleşmenin yansımasını görmedik ki bu da piyasaların dengeye oturmakta zorlandığına dair bir işaret gibi algılanabilinir.
 
TÜİK, Nisan ayı dış ticaret verilerini bugün saat 10'da açıklayacak. Reuters anketine göre piyasa beklentisi dış ticaret açığının Nisan ayında 7.85 milyar dolar olması.
 
Teknik tarafta ise 91,500 desteğinin kırılmasıyla başlayan kısa vadeli düzeltme hareketinin, 86,500 hedef noktasını test ederek dün tepki yükselişi gerçekleştirmeye çalıştığını gözlemliyoruz.
 
Sert satış baskısının ardından seans içerisinde oluşan bu hareketin, şu aşamada yeterli güçte gerçekleşmemesi dikkat çekiyor. Güne bu eğilimini sürdürme çabasıyla başlayacak olan piyasada, yukarıda 88,000 ve 89,000 seviyelerini direnç noktaları olarak izliyor olacağız. Şu aşamada devam eden düzeltme eğilimi içerisinde 86,500 desteğinin önemini koruduğunu düşünüyor ve bu seviye altındaki hareketlerin 84,500 ve 82,000 hedeflerine doğru aşağı baskının devamını getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu paralelde geçtiğimiz hafta  kapatılmasını önerdiğimiz kısa vadeli pozisyonların ardından yeniden yükseliş yönünde hareket etmek için 90,000 direncinin aşılmasının beklenmesini öneriyoruz.

Hiç yorum yok: