30 Eylül 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçen hafta da belirttiğimiz gibi, ABD’de bütçe harcamaları ile ilgili tartışmalar devam ederken 30 Eylül’de süresi dolacak hükümetin harcama yetkisi ve devamında da Hazine’den gelen açıklamalarda da belirtildiği üzere 17 Ekim’de dolacak olan borç tavanı konusu kısa vadede piyasaların odak noktasında.  Harcama yetkisinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında anlaşmazlık konusu olan konu “Obamacare” olarak  adlandırılan düşük maliyetli sağlık kanununun finansmanı. Senatodan harcama yetkisinin devamı için bir kaç aylık geçici bir karar çıkması, borç tavanı konusu ile ilgili uzlaşma umutlarını güçlendirebilir buna paralel de piyasalardaki endişeler hafifleyebilir. 
Ancak haftasonundaki görüşmelerde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki görüşmelerde uzlaşmazlık konuları devam ederken bugünün sonunda bir karara varılmış olunması gerekiyor.  Ayrıca İtalya’daki siyasi gelişmeler de ön plana geçen bir diğer konu. Berlusconi’nin partisi PDL’den beş bakan istifa etti ve bu hafta hükümet güven oylamasına gidebilir.

Bu doğrultuda küresel risk barometresi olarak izlenen ve FED’in varlık alımlarında kesintiye gitmeyen sürpriz kararı ile birlikte rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksinde 1729 zirvesi sonrasındaki gerilemenin kısa vadeli düşüş trendine dönüşüp dönüşmeyeceğini izliyoruz, ki endekste 1680-90 bandının önemine vurgu yapalım.  Buna paralel de bütçe harcama yetkisinin uzatılıp uzatılmaması ve devamında da borç tavanı konusu ile ilgili haber akışı ile birlikte, tarım dışı istihdam gibi önümüzdeki günlerde açıklanacak makro veriler, FED’in çıkış stratejisinde zamanlama konusu, yeni FED Başkanının kim olacağı  ve duruşu ile ilgili beklentiler bu görünümü şekililendirecektir.  Ayrıca Japonya’da bu hafta açıklanması beklenen mali reform  detayları dikkat çekebilir.
Haftalık bazda baktığımızda S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta %1.06 düşerken,  gelişmekte olan piyasalar tarafında da satış baskısı etkili oldu. MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.3 düşüş gösterirken,  önceki hafta önemli bir yükseliş gösteren MSCI Türkiye ise geçen haftayı %7.2 ekside kapattı.
Bu sabah ise devam eden bütçe harcamaları tartışmaları ve  İtalya’daki gelişmelerle birlikte risk iştahında düşüş gözleniyor. Japonya ve ABD vadelileri ekside.
Ayrıca gelişmekte olan piyasalar döviz volatilitesindeki artışı not edelim. ABD’de bütçe tartışmaları, İtalya’da siyasi gelişmeler ön planda yer alırken, cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’daki gelişmelerin de başka piyasaları da etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Makro verilere bakacak olursak geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan makro veriler geneli itibariyle beklenenin sınırlı üzerinde gerçekleşti. Bu hafta ise FED’in çıkış stratejisine yönelik ipuçlarının aranacağı Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller odak noktasında yer alıyor. Tarım dışı istihdamda Eylül ayı için piyasadaki ortalama beklenti 180.000 kişi artış seviyesinde buluyor. (Ağustos: 169.000) Öncesinde ise ISM imalat ve ADP özel sektör istihdam rakamları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise İtalya’daki siyasi gelişmeler; Çarşamba günü hükümet güven oylamasına gidebilir; 4 Ekim Cuma günü ise Berlusconi ile ilgili oylama paralelinde ön planda olabilir. Ayrıca çevre euro bölgesi ülkelerinde açıklanacak Eylül ayı PMI rakamları ve İngiltere PMI rakamları takip edilecek. Gelişmekte olan piyasalarda ise Çin’de PMI, Endonezya’da dış ticaret rakamları, Hindistan cari açık rakamı ve Kore’de sanayi üretimi rakamı dikkat çekebilir. Merkez Bankaları tarafında ise Japonya ve Avrupa Merkez Bankalarının toplantıları takip edilecek. ECB’nin Perşembe günkü toplantısının İtalya’daki gelişmeler sonrası önemi arttı.

Hiç yorum yok: