27 Eylül 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de bütçe harcamaları ile ilgili tartışmalar devam ederken 30 Eylül’de dolacak olan hükümetin harcama yetkisi ve devamında da Hazine’den gelen açıklamalarda da belirtildiği üzere 17 Ekim’de dolacak olan borç tavanı konusu piyasaların odak noktasında yer alıyor. Harcama yetkisinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında anlaşmazlık konusu olan konu “Obamacare” olarak  adlandırılan düşük maliyetli sağlık kanununun finansmanı. Senatodan harcama yetkisinin devamı için bir kaç aylık geçici bir karar çıkması, borç tavanı konusu ile ilgili uzlaşma umutlarını güçlendirebilir buna paralel de piyasalardaki endişeler hafifleyebilir. 
S&P 500 endeksi beş gündür etkili olan satış baskısı ardından dün tepki yükselişi ile %0.35 artışla günü 1698 seviyesinden kapattı. Küresel risk barometresi olarak izlenen ve geçtiğimiz hafta FED’in sürpriz kararı ile birlikte rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksinde 1729 zirvesi sonrasındaki gerilemenin kısa vadeli düşüş trendine dönüşüp dönüşmeyeceğini izliyoruz, ki dünkü tepki hareketinin devam edip etmeyeceği bu bağlamda önemli. Bu doğrultuda da endekste 1680-90 bandının önemine vurgu yapalım.  Buna paralel de harcama yetkisinin uzatılıp uzatılmaması ve devamında da borç tavanı konusu ile ilgili haber akışı piyasaların seyri açısından oldukça önemli. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise dün MSCI GOP endeksinde satış baskısı etkiliydi. Endeks dolar bazında %0.45 düşüş gösterirken,  MSCI Türkiye ise %1.54 ekside günü tamamladı. Böylelikle S&P 500’ün zirvesini gördüğü 19 Eylül’den bu yana baktığımızda MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.91 gerilerken MSCI Türkiye ise %8.2 oranına düşüş göstermiş oldu.

Kısa vadede yeni FED Başkanı, ABD’de harcama yetkisi  ve borç tavanı konuları ön plandayken, Japonya’da Abe hükümetinin hazırladığı mali pakete yönelik gelişmeler global piyasaların seyri açısından önemli konulardan biri. Satış vergisi artışının etkilerini dengelemeye yönelik olarak atılacak adımlar merakla bekleniyor. Bu doğrultuda da bu hafta kurumlar vergisi indirimi ile ilgili basında yer alan haber akışı pozitif hava yaratmıştı ancak bugün Japonya Maliye Bakanı’nın kısa vadede kurumlar vergisi indiriminin düşünülmediğine yönelik açıklamaları soru işareti yaratıyor. Bu sabah Japon Yeninde değerlenme var ve Japonya Borsası ekside. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise Çin’de dünkü satış baskısı ardından sınırlı da olsa toparlanma görülüyor. Benzer şekilde Tayvan da artıda. Ancak Hindistan’daki zayıf görünümün devam ettiğini not edelim. Şu saatlerde Hindistan Borsası ekside. Diğer taraftan dün Merkez Bankasının likidite sağlamaya yönelik açıklamaları ile birlikte para birimi Rupee’deki zayıf da olsa toparlanmayı not edelim. Diğer taraftan cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel geçen hafta Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’daki gelişmelerin, başka piyasaları da etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşündüğümüzü hatırlatalım.
Bugün FED’in çıkış stratejisine yönelik ipuçlarının arandığı FED üyeleri açıklamaları ile birlikte  Ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar verilerinden üçüncü çeyreğe yönelik gelecek sinyallerin de dikkat çekebilir.
Geçen hafta FED’in sürpriz kararı sonrası St Louis FED başkanı Bullard’ın piyasaları rahatsız eden açıklamaları (Ekim’de varlık alımında sınırlandırmaya gitme olasılığından bahsetmişti) sonrası bu hafta New York FED Başkanı Dudley gibi FED üyelerinden gelen güvercince açıklamaların bu görünümü bir miktar dengelediğini  söyleyebiliriz. Bugün ise FED’den oy hakkı bulunan George, Evans, Rosengren ve Dudley açıklamaları takip edilecek.
Yurtiçinde ise TL’deki seyir diğer varlık sınıfları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda da Merkez Bankasının politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam  ediyor. Dün Merkez Bankası Başkan yardımcısı Kenç açıklamaları dikkat çekti. Kenç, Merkez Bankasının önceki açıklamlarına paralel kısa vadeli faizlerin %6.75-7.75 de kalmaya devam edeceğini ve gerektiğinde brüt rezervlerin kullanılabileceğine vurgu yaptı. Ayrıca Merkez Bankasının açıklamalarına göre 30 Eylül’de EPS uygulanacağını not edelim. 30 Eylül’de minimum döviz satış tutarı 140 milyon dolar olacak.

Hiç yorum yok: