20 Ağustos 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 20 Ağustos 2013

Fed’in tahvil alımlarını azaltacağı yönündeki beklentilerin, gelişmekte olan piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin BİST 100 Endeksi’ne de yansıdığını görüyoruz. Dün gün boyu devam eden satışlarla %2.55 düşüş gösteren Endeks günü 72,382 puandan tamamladı. BİST 30 Endeksi de %2.79 düşerek 87,413 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.09, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.48 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda BDDK’nın dün açıkladığı haftalık verilere göre bankacılık sektörü toplam kredi hacminin 7 Ağustos itibariyle bir önceki haftaya göre %0.26 düşerek yaklaşık 951 milyar TL’ye gerilediğini görüyoruz. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, BDDK’nın ihracat kredilerindeki genel karşılık oranlarını %1'den %0'a, KOBİ kredilerindekileri ise %1'den %0.5'e indirmesinin sanayi sektörünün finansman sıkıntısının hafifletilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Bunun yanı sıra ihracatçıların Merkez Bankası’ndan kullandığı ihracat reeskont kredilerinin limiti 6 milyar dolardan 12 milyar dolara çıkarıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye’de kömürden üretilen elektrik oranını arttırmak istediklerini ifade etti. Hazine’nin, 21 Ağustos’ta bankalara doğrudan satış yöntemiyle kira sertifikası ihraç edeceğini belirtelim. Bugün yurtiçi piyasada Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurul toplantısı sonuçları takip edilecek.

Şirket haberlerine baktığımızda Koç Holding’in ve Sabancı Holding’in vergi dairesine sunduğu bu yılın ilk yarısına ait kâr rakamları sırasıyla yaklaşık 900 ve 772 milyon TL olarak açıklandı. Dün Yönetim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştiren Turkcell’de, Yönetim Kurulu Başkanı atandı ve komite üyelerinin görevleri belli oldu. Aynı zamanda şirketin bu senenin ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarının 22 Ağustos’ta açıklanacağı da duyuruldu. Bugün Doğuş Otomotiv’in 2013 yılı ilk yarı kârını açıklaması bekleniyor.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda dün Fed’in tahvil alımlarını azaltacağı beklentisiyle ABD tahvil faizlerinin yükselişine devam ettiğini görüyoruz. S&P 500 Endeksi, yarın açıklanması beklenen Fed toplantı tutanakları öncesinde dün üst üste 4. günde de düşüş yaşadı. Fed’in yaptığı stres testi sonuçlarına göre finansal krizin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen 18 büyük bankanın sermaye planlarının bazı alanlarda hala yetersiz olduğunu açıklandı. Fed’in tahvil alımlarını azaltacağı endişeleri Endonezya, Tayland, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilemeye devam ediyor; bu ülkelerin yerel para birimleri düşüşünü sürdürüyor. Brezilya Merkez Bankası da para birimindeki düşüşe 2 milyar dolarlık swap kontratı satarak müdahele etti. Avustralya Merkez Bankası rekor düşük seviyede bulunan fazilerin gerekli durumlarda daha da indirilebileceği sinyalini verdi. Japon hisseleri, ham petroldeki değer kayıplarının enerji ve maden hisselerini olumsuz etkilemesiyle geriledi.

Hiç yorum yok: