21 Ağustos 2013 Çarşamba

Altın Teknik Analizi

 
Altın kotasyonlarında  geçtiğimiz gün sabah saatlerinde 1354 seviyelerinden destek; bulunması sonrası ön plana çıkan alımların gün içerisinde 1354 ile 1377 bandında; hareket alanı bulduğunu ve Asya saatleri itibariyle satışların ön plana çıktığını; gözlemledik. Geçtiğimiz gün ABD tarafından gelecek major bir veri bulunmaması; sebebiyle piyasaya hareketlerine bağlı kalarak yatay seyreden Kotasyon fiyatlarının,; bugün açıklanacak FOMC tutanakları öncesi yön arayışı içerisinde olduğunu; görmekteyiz.

 
FOMC raporlarının içerisinde yer alacak tahvil alım programı; hakkında bir karar veya tahvil alım programının geleceği hakkında yapacağı bir; ima, Dolar pariteleri ve Altın Kotasyonlarında hareketliliklere sebep olabileceğini; düşünmekteyiz. Ağustos ayının başından bu yana açıklanan ABD işsizlik ve; enflasyon verilerinin, FED'in haziran ayında parasal genişleme programını bitirmek; için koyduğu hedefler doğrultusunda paralel geldiğini görmekteyiz.; İşsizlik rakamlarının 2008'den bu yana en iyi rakam olan 7,4% ile enflasyonun; 2% açıklanması ve bütün bu önemli verilere ek olarak haftalık olarak açıklanan; ilk ve devam eden işsizlik başvurularının son altı ayın en dip seviyelerinde; gelmesi sebebiyle, Altın Kotasyonlarında makro gelişmelere bağlı olarak alışların; baskılarla karşılaştığını görmekteyiz.
 
Teknik olarak geçtiğimiz hafta içerisinde orta; vadeli düşen trendin yukarı yönlü kırılması sonrası tutunmalarında etkili olmasıyla; kısa vadede yükselen trendin devam ettiğini görmekteyiz. Diğer yandan geçtiğimiz; hafta yayınlanan Dünya Altın Komitesinin raporuna göre, mücevherat olarak; Altında talebin arttığını ancak genel talebe bakıldığında yüzde 12lik bir düşüş; yaşandığını belirtmişti.


Diğer bir açıdan bakılırsa, Altın için bir gün içerisinde; görülen işlem miktarları 20 milyon onsun üzerinde seyretmekte. Çin veya; Hindistan Hazinelerinin alımları dahi söz konusu olsa, bu günlük rakamın sürdürülebilir; bir oranda fiziksel ile karşılanması söz konusu olamamaktadır. Bu bağlamda,; "fiziksel talep" adı altında telaffuz edilen ve alımlara sebep olan hareketlerin; spekülatif ya da psikolojik olduğunu ve altının şu sıralardaki karakteristik; hareketi paralelinde bu mazeretin yükselişleri sürdürmeye yeterli olmayacağını; düşünüyoruz.
 
Kotasyonda daha öncesinde var olan düşen kanalın yukarı yönlü; kırılmasıyla, 1350 seviyelerinin üstünde tutunan Altında bir sonraki direnç; seviyesi olan 1382 direnç seviyesinin güçlü alımlarla aşılması halinde uzun vadede; etkili olan düşen kanalın sınırları içine girebileceğini de belirtmek isteriz. Bir üst düşen kanalın üst bandında ise 1395 /1400 dolaylarının olduğunu görmekteyiz.; Altın fiyatlarında, bu sabah itibari ile işlemler 1368,8 seviyesinden; görülmektedir.
 
Yatırımcılarımızın bu aşamada, olası yükselişlerde 1382,5-1384,5 seviyelerinden; satış yapmalarını, 1386,5 seviyesinin üstünü stop olarak belirlemelerini ve aşağıda; 1377 - 1375,5 seviyelerini hedefleyebileceklerini öngörmekteyiz. Bugün açıklanacak; olan ABD Mortgage Başvuruları, Devam Eden Konut Satışları ve Ham Petrol Stok; Değişimi verilerinin yanı sıra akşam saatlerinde açıklanacak olan FOMC tutanakları; yakından takip edilmelidir.

Hiç yorum yok: