22 Temmuz 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 22 Temmuz 2013

Cuma günü dalgalı seyreden BİST 100 Endeksi %1.49 kayıpla 75,873 seviyesinden haftayı sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %1.72 aşağıda 92,000 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.45, bankacılık endeksi (xbank) %2.56 düştü. Cuma gününün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, GARAN ve VAKBN oldu. Haftalık bazda Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama %2.64 yükselirken, BIST 100 Endeksi 1.952 puan artarak 75.873 puan oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda haftasonu G-20 zirvesinde konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Babacan’ın, küresel ekonomide tam anlamda bir iyileşme görülmediğini, zayıflıkların devam ettiğini ve pek çok risk kaynağının bulunduğuna dikkat çekti. Geçen haftanın en önemli başlıklarından biri olarak Merkez Bankası’nın yarın gerçekleşecek PPK toplantısında faizlerde koridor arttırımını görüşebileceklerini açıkladığını hatırlatalım. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu açıklamanın ardından ülkeye 4 günde 1 milyar dolarlık giriş olduğunu söyledi. Aynı konuşma sırasında Babacan, kredi kartlarının borçlanma değil ödeme aracı olduğunu belirtti. Diğer yandan Türkiye'de Ocak-Mayıs döneminde yerli kredi kartlarından nakit çekme tutarı 2008 yılınının aynı dönemine göre %105 arttığını da belirtelim. SPK'nın hazırladığı borsa ve piyasa işleticilerine dair yönetmeliğin Cuma gün Resmi Gazete'de yayımlandığını da hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda Türk Metal Sendikası’nın, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda aldığı grev kararı panolara asılarak işçilere duyuruldu. Grev uygulamasına 2 Ağustos’ta başlanacak. Bu tarihe kadar Erdemir yönetiminin davet etmesi durumunda sendika ile görüşme yapılabilecek. Emlak Konut GYO, Haziran ayında durgunlaşan gayrimenkul piyasalarına rağmen bir yıllık satışı 6 ayda gerçekleştirdi. Emlak Konut GYO’nun toplam satışı 3.5 milyar TL’ye yaklaştı.


Yurtdışı piyasalarına bakıldığında deflasyondan çıkarak ülke ekonomisini canlandırmaya çalışan Japonya Başbakan’ı Abe’nin liderliğini yaptığı koalisyon, üst meclis seçimlerini kazandı. Haftasonu Moskova’da gerçekleşen G-20 zirvesinde liderler, ABD ve Japonya’da parasal genişleme daraltılırken başka ülkelere zarar verilmemesi için dikkatlice tasarlanmış ve yakın iletişimi öngören politika hamlelerinin benimseneceğini açıkladılar. Yurtdışı piyasalarda gözler bugün ABD konut verilerinde ve Apple, Ford gibi bu hafta 2. çeyrek bilançolarını açıklayacak şirketlerde olacak.

Hiç yorum yok: