22 Temmuz 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Bernanke’nin çok ciddi sürprizler içermeyen ve geneli itibariyle dengeli ve bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası global piyasaların olumlu seyrine devam ettiğini gördük. MSCI dünya endeksi dip seviyesinin görüldüğü 24 Haziran sonrası dönemde %8.03 yükselirken gelişmekte olan piyasaların ise Bernanke’nin son haftalardaki açıklamaları ile birlikte %7.60 yükselerek bu görünüme eşlik ettiğini söyleyebiliriz. Çin’in faiz oranlarında liberalleşme adımları ise haftanın bir diğer önemli konusuydu.
 
Cuma günü ise S&P 500 endeksinde beklenenden kötü yönde gelen Microsoft ve Google finansalları öncülüğünde kar satışları etkili oldu. Ki daha önce de ifade ettiğimiz gibi bazı sektörlerin teknik olarak aşırı alım bölgesine ulaşmış olma ihtimalinden bahsetmiştik. Veri tarafında ise geçtiğimiz hafta ISM imalat endeksi için öncü gösterge olarak izlenen bölgesel imalat endekslerinden Philadelphia FED endeksi dikkat çekti. Endeks Temmuz ayında 12.5’den 19.8’e yükselerek (beklenti:8) hafta başında açıklanan Chicago imalat endeksinden gelen pozitif sinyalleri destekledi.

 
Pazar günü Japonya’da parlamentonun üst kanadı için yapılan seçimlerde Başbakan Abe’nin partisi LDP’nin beklendiği gibi zaferle çıkması Abe politikalarına yönelik uzun vadeli stabil bir ortama işaret ederken piyasalarda bundan sonraki dönemde büyüme stratejileri ön planda olmaya devam edecek. Bu sabah Cuma 2.50’nin altına inen ABD 10 yıllık faizlerindeki gerileme ve Japonya Borsasındaki yatay görüntü dikkat çekerken, USD/JPY ve EUR/JPY baskı altında. Çin Borsası ekside. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sato’nun BOJ’un ekonomide beklenmedik risklerin gelişmesi halinde ek tevşvikler uygulama olasılığını dışlamadıklarına vurgu yapan açıklamaları dikkat çekiyor. 
 
Bu hafta dünya genelinde açıklanacak Temmuz ayı PMI endeksleri odak noktasında olabilir. ABD’de konut verileri ile birlikte dayanıklı tüketim mal siparişleri rakamları takip edilecek. Avrupa’da Temmmuz ayı PMI endeksleri ve Almanya reel sektör güven endeksi IFO odak noktasında bulunuyor. Verilerin genelinde euro bölgesi için stabilizasyon sinyalleri aranıyor. Çin’de Temmuz ayı HSBC flash imalat endeksi açıklanıyor. Gelişmekte olan piyasalar genelinde merkez bankalarının politika adımları merak konusu olmaya devam ediyor.  Bu hafta Yeni Zelanda, Macaristan ve TCMB toplantıları dikkat çekebilir.
 
Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Başçı’nın  faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın, 23 Temmuz’daki PPK toplantısının gündemine allınacağına yönelik ifadelerini not edelim. Reuters'ın 17 kurum ile gerçekleştirdiği ankete göre TCMB’nin Temmuz ayında politika faizi ile faiz koridorunun alt bandını sabit tutarak, koridorun üst bandını artırması beklenirken, öngörüler 50 ve 100 baz puanda yoğunlaşıyor.
 
Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta FED Başkanı Bernanke’nin bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası geneli itibariyle borsaların olumlu etkilendiğini ve global bono faizlerinin de gerilediğini görüyoruz. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir  ortam anlamına geliyor olabilir.

Hiç yorum yok: