17 Temmuz 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 17 Temmuz 2013

Dün gün genelinde ekside seyreden BİST 100 Endeksi günü %0.72 düşüşle 75,678 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.99 aşağıda 91,862 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.29, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.39 düştü. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, VAKBN ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Hazine’nin dünkü iki devlet tahvili ihalesiyle toplam net 4 milyar 285.5 milyon TL borçlandığını görüyoruz. Gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz %8.99 oldu. Geçtiğimiz aydan bu yana yükselişine döviz satım ihaleleriyle müdahale edilen Dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nın faiz üst koridorunu genişletebileceğine dair beklentilerle dün 1.9190’a kadar gevşedi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Merkez Bankası’nın dövize müdahelesinin, enerji sektörü tarafınan beklenen bir hamle olduğunu söyledi. Piyasadaki altın sıkışıklığını gidermek ve fiyatları dengelemek amacıyla Darphane dün piyasaya 4 ton altın sürdü.

Şirket haberlerine baktığımızda Çukurova’nın, %13.81 hisseyi geri alabilmek için 60 gün içinde Alfa Group’a yapması gereken 1.565 milyar dolarlık ödeme için İngiliz Yüksek Mahkemesi’nden ek süre talep ettiğini görüyoruz. Türk Telekom bugün 2013 yılı 2. çeyrek kârını açıklayacak.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında ABD’de Haziran ayı sanayi üretiminin son 4 ayın en büyük artışını yaptığını görüyoruz. Bunun dışında Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklenenden daha hızlı yükseldiğini ve Fed’in enflasyon hedeflerine yaklaşmaya başladığına dair sinyal verdiğini de belirtelim. Goldman Sachs’ın 2013 yılı 2. çeyrek kârı beklentilerin üzerinde 1.93 milyar dolar, Coca-Cola’nın aynı döneme ait kârı da beklentilere paralel 2.68 milyar dolar gerçekleşti. Yahoo ise beklentilerin altında gelir açıkladı. Bu verilerin ardınan ABD borsaları negatife geçti. S&P 500 Endeksi %0.37 aşağıda 1,676 seviyesinden günü tamamladı. Avrupa hisseleri Almanya yatırımcı güven endeksinin beklenmedik bir şekilde gerilemesi nedeniyle son altı haftanın en yüksek seviyesinden gerilemeye başladı. Alman DAX Endeksi %0.41 aşağıda 8,201 seviyesinden günü sonlandırdı. Tokyo Borsası Fed Başkanı Bernanke’nin bugünkü konuşması öncesinde yatay seviyede dalgalı seyretmekte. Bunların dışında Avrupa’daki otomobil satışlarının rekor seviyedeki işsizliğe paralel oalrak son 17 yılın en düşük seviyesine geldiğini de belirtelim.

Hiç yorum yok: