16 Temmuz 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 16 Temmuz 2013

Dün sabah saatlerinde Merkez Bankası’nın faiz koridorunu genişletmeyi gündeme alacağını duyurmasının ardından piyasalarda oluşan olumlu hava BİST 100 Endeksi’ne de yansıdı. Gün boyunca artıda seyreden endeks öğleden sonra daha da hızlanan alımların etkisinde günü %3.12 yukarıda 76,227 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 Endeksi de %3.32 yükselerek 92,777 puana ulaştı. Sanayi endeksi (xusin) %2.16, bankacılık endeksi ise (xbank) %4.67 artış gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler HALKB, ISCTR ve GARAN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dünün en önemli gelişmesi olarak Merkez Bankası’nın, 23 Temmuz’daki kurul toplantısında faiz koridorunu genişletmek konusunu gündeme alacağını açıklaması görülüyor. Bu açıklamanın ardından Dolar/TL kurunun 1.9361’e ve 10 yıllık tahvil faizinin de %9’a kadar gerilediğini hatırlatalım. Nisan ayı işsizlik oranı, Mart ayına göre 0.8 puan düşüşle %9.3 olarak gerçekleşti ve 5 ayın ardından tek haneye gerilemiş oldu. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Mehmet Şimşek, küresel piyasaların hala krizin etkilerinden tam olarak kurtulamadığını, ABD’nin ve gelişmekte olan ülkelerin beklenenden yavaş büyümesi ve Euro bölgesindeki resesyon nedeniyle parasal genişlemenin beklenenden önce azaltılma olasılığının düşük olduğunu belirtti. Hazine dün düzenlediği 2 tahvil ihalesiyle toplamda net 6 milyar 403.5 milyon TL borçlanmıştı. Hazine, bugün de 2 ve 10 yıllık olmak üzere 2 tahvil ihalesi düzenleyecek.

Şirket haberlerine bakıldığında THY yolcu doluluk oranının 2.4 puan artışla %78.9’a ve Ocak-Haziran yolcu sayısının %22.6 artışla 22.4 milyona ulaştığını görüyoruz. Bunun dışında ERDEMİR’in iştiraki İskenderun Demir ve Çelik A.Ş'de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin dün greve başlamış olduğunu da hatırlatalım.

Yurtdışı gündemine bakıldığında dün açıklanan Haziran ayı ABD perakende verileri beklentilerin altında %0.4 yükseldi ve ikinci çeyrekte ABD ekonomisinde bir daralma olmuş olabileceğine dair sinyal verdi. Bu haberin ardından ABD’nin 3. büyük bankası olan Citigroup’un 2. çeyrekte kârını %42 arttırdığı haberinin gelmesi ABD borsalarında olumlu bir hava yarattı. S&P 500 Endeksi, dünkü yükselişiyle birlikte Ocak ayından bu yana en uzun süren kazanç dönemini yaşamış oldu. Çin’in 2013 yılı 2. çeyreğinde beklentiler dahilinde büyümesi Avrupa ve Asya borsalarına pozitif yansıdı. Küresel iyimserliğin Tokyo borsasında da hissedilmesiyle Topix Endeksi 2 ayın en yüksek seviyesine doğru hareketlendi. Mısır’daki siyasi gerginlik nedeniyle yükselişe geçen Brent petrol fiyatları dün gün içinde 109.13 doları gördükten sonra Çin’in beklentilerin üzerinde büyüyememesiyle 108 dolara doğru gevşedi.

Hiç yorum yok: