18 Temmuz 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Geçen hafta başında, piyasalarda bir miktar satış baskı varken, bahsettiğimiz gibi son açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinden sonra ABD borsa endekslerinin faizlerle birlikte artması global risk iştahının önümüzdeki dönem nispeten daha olumlu bir seyir izlemesi olasılığını da gösteriyor idi. Daha önemlisi de geçen hafta FED Başkanı Ben Bernanke’nin daha yumuşak ifadeler kullanabilir diye düşünmüştük.
 
Gerçekten de FED (ABD Merkez Bankası) Başkanı Bernanke’nin geçen haftaki ifadeleri daha yumuşak ve “güvercince” idi ve tüm piyasalarda bir rahatlama sağlamış idi.
 
Daha önce de değindiğimiz gibi iki konunun akılda tutulmasında fayda var. Bunlardan ilki, ABD’den gelen veriler her ne kadar toparlanmaya işaret etse de, bu verilerin geneli itibarıyla ekonomik büyümede ciddi bir hızlanma sinyalini çok fazla içermemesi. Dolayısıyla, şu anda FED’in çıkış stratejisi konusunda çok acele etmesini gerektirecek bir ekonomik durum görünmüyor. İkinci konu ise, küresel anlamda enflasyon ve büyüme verilerinde de diğer merkez bankalarının çıkış stratejileri konusunda acele etmelerini gerektirecek bir durumun gözlemlenmemesi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın son açıklamaları da bu paralelde değerlendirilebilir.

 
Dün de FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı ekonomi sunumu haftanın odak noktasında bulunduğunu ifade etmiş ve bu açıklamaların da ılımlı ve “güvercince” olması halinde tüm piyasalarda geçen hafta başında dikkat çektiğimiz daha olumlu havanın devam edebileceğini düşündüğümüzü belirtmiştik.
 
Bernanke’nin dünkü sunumu ve soru cevap kısmındaki yorumlarını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde çok ciddi sürprizler içermediğini ve geneli itibariyle dengeli ve bazı açılardan belki de hafif “güvercince” yorumlanmaya müsait olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla geçen hafta başında dikkat çektiğimiz daha olumlu havanın özellikle içinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasalarında devam edebileceğini düşünüyoruz.
YKB YTR
 
Küresel risk barometrelerinden biri olarak önem verilen S&P 500 endeksinde ise yükseliş FED Başkanı Bernanke’nin geçen haftaki “güvercince” açıklamalarından sonra güçlenerek devam etmişti. Dünkü açıklamalardan sonra da daha sınırlı bir yükseliş yaşandı ve S&P 500 volatilite göstergesi VIX endeksi de geriledi.

Hiç yorum yok: