8 Mayıs 2013 Çarşamba

WSJ: Yatırımda 5 yılı dolan 4 fon çıkış hazırlığında

Turkven, Ashmore ve Swicorp 2008 yılında ortaklık kurdukları Tekin Acar, Arzum, Step Halı, gibi markalardan çıkma hazırlığı yapıyor
 
Son yıllarda özellikle yabancı fonların iştahını kabartan ve çok sayıda fondan yatırım alan Türk perakende sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Yatırımlarında 5 yılı dolduran birçok fon 2008 yılında ortaklık kurdukları Tekin Acar, Arzum, Step Halı, Migros gibi bazı markalardan çıkma hazırlığı yapıyor. Hollandalı RP Bundan sonrası için masada halka arz gibi bir seçenek olsa da şirketlerden edindiğimiz bilgilere gore ortaklıktan ayrılan fonlar hisselerini büyük olasılıkla başka fonlara devredecekler. Türk markaların büyük çoğunluğu da yine fonlarla ortaklık kurarak yollarına devam edecekler.
Aslında dünyadaki genel kural da bu. Bir şirkete yatırım yaptıktan sonra belirli bir büyüklüğe getirip çıkmak ve para kazanmak için harekete geçen fonlar, bu hamleyi genellikle beşinci yılın sonunda ya da içinde yapmayı tercih ediyor. Ancak çok iyi bir bedelle satma imkanı bulup 3 yılda çıkan ya da 'Daha değerini bulmadı, bekleyelim' deyip 7-8 yıl ortak kalan fonlar da var. Ancak Tekin Acar'ın aynı adlı kurucusu Tekin Acar, Step Halı'nın sahibi Cem Şengör, Arzum'un Başkanı Murat Kolbaşı ortak oldukları fonların şirketlerinden çıkış hazırlığında olduğunu doğruluyor. Migros'un ortağı BC Partners da bir sure once Migros hisselerini satabileceğini açıklamıştı. BC Partners'ın hisselerini satmak üzere görüşmeler yaptığı da biliniyor.

Fonlarla ortaklık kurarken Türk şirketlerin en büyük motivasyonu "Fonla büyürüm, daha sonra bir stratejik ortakla devam ederim. Ya da fonun hisselerini halka arz eder, yola borsada devam ederim" oluyor. Ancak, aldığımız bilgilere göre şu an fonların çıkış hazırlığında olduğu markalarda masada halka arz ya da fon hisselerinin bir stratejik ortağa satılması konusu çok da büyük olasılık taşıyan seçenekler olarak öne çıkmıyor. En ağırlıklı olasılık yeni bir fon ile ortaklık gibi görünüyor. Peki fonlarla ortaklık kuran markalar bu beş yılda nereden nereye geldi:
Tekin Acar halka arzı düşünmüyor
Tekin Acar ortağı Turkven ile mağaza sayısını neredeyse ikiye katladı
2008 yılı Haziran ayında Tekin Acar'a ortak olan Turkven 5 yıldır şirketin yüzde 40'ına sahip. O gün 15 ilde 41 mağazası ile faaliyet gösteren Tekin Acar, 2012 yılını 23 ilde 73 mağaza ile kapattı. Ortaklığın olduğu dönemde "Turkven ortaklığından sonra yurtdışına açılmaya karar verdik. Sonra da borsaya girmeyi planlıyoruz" diyen Tekin ile ortaklıktan 5 yıl sonra bugün konuştuk. Yurtdışına açılmamış olsa da markanın 5 yılda cirosunu ikiye katladığını ifade eden Tekin "Evet, 5 yıllık süremiz doldu. Turkven'in de çıkış hazırlıkları başladı" dedi. Tekin Acar, 'Borsaya açılacağınızı söylemiştiniz. Bu konudaki çalışmalarınız ne oldu" yönündeki sorumuza da şu cevabı verdi: "Borsaya açılmayı düşündük. Hatta, geçtiğimiz yılın sonunda Turkven ile bu konuyu görüşmek üzere bilançoyu da inceledik. Ancak, biz kazandığımızı yatırıma dönüştürdüğümüz için güçlü bir kârlılık görünmüyor. Satışlar iyi olsa da borsada beklediğimiz değeri bulamayabilir. Bu nedenle halka arzı ben de istemiyorum. Turkven de sıcak bakmıyor" Şu an masadaki en büyük olasılığın bir başka fona satış olduğunu dile getiren Acar, "Yıl sonuna kadar hâlâ ortak kalmış olursak, o zaman bir kez daha bilançoyu inceleyip halka arzı değerlendirebiliriz" diye konuştu. Konuyla ilgili görüşünü almak için aradığımız Turkven'in Genel Müdürü Seymur Tarı'ya ise ulaşılamadı.
Arzum için 4 farklı senaryo var
Arzum, küçük ev aletleri alanında faaliyet gösteriyor
2008 yılında Hong Kong merkezli Ashmore ile kurduğu ortaklıkla gündeme gelen Arzum'da da çıkış hazırlığı var. Arzum'um Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı yeni bir ortak gelebileceğini doğruluyor. Ashmore Arzum'um yüzde 38'ini 2008 yılında almıştı. Daha sonra 2009 yılında yüzde 11 hisseyi daha satın alarak şirkette yüzde 49 oranında paya sahip olmuştu. Ashmore, 5 yılın sonunda artık çıkma hazırlığı yaparken, Murat Kolbaşı masadaki senaryoları şöyle sıralıyor: "Borsaya açılabiliriz, Onlar hisselerini bir başkasına satabilir, hisseleri ben satın alabilirim, ya da iki ortak tüm hisseleri elden çıkartabiliriz." Ancak, Kolbaşı şu an en ağırlıklı seçeneğin Ashmore'un hisselerini bir başka fona satması ya da borsa olduğunu dile getirdi ve ekledi: "Şu an yüzde 49 hisseyi Ashmore'dan almak isteyenler var. O bir olasılık. Ama ben eğer konjonktür düzgün giderse borsayı tercih ediyorum. Çünkü borsa kurumsallaşmanın en uygun adımı." 2012 yılını 200 milyon TL ile kapatan Arzum'un fon ile ortak olduğu dönemde cirosunu TL bazında ikiye katladığını dile getiren Kolbaşı, Ashmore'un en büyük katkısının finansal getiri ya da yatırımdan çok, network olduğunu ifade etti. Bu arada, Arzum, Ashmore ortaklığından sonra yurtdışında büyümek için bölgesel merkezler kurmaya başladı. Bu kapsamda kurulan Hong Kong merkezli Arzum Asia Pacific şirketin tüm Uzak Doğu operasyonlarını yürütüyor. Şirket bünyesine 2011 yılında katılan Üsküp Arzum Adriatic de benzer amaçla kurulmuş durumda. Kolbaşı "Şimdi hedefimiz Uzakdoğu'da satış ağımızı ve Arzum markasının girdiği zincirlerin sayısını büyütmek" diyor.
Step yurtdışında büyütecek yeni ortak bulacak
Step
Step halı 2008'den bu yana Swicorp ile ortak
2008 yılında Step Halı'nın azınlık (yüzde 33.3) hissesini İş Girişim'den 6 milyon 750 bin dolara satın alan Ortadoğulu girişim sermayesi Swicorp da çıkma hazırlığında. "5 yıl doldu. Fonun çıkış zamanı geldi mi?" sorumuza Step Halı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör'ün "Swicorp ile biz de aynı durumdayız. Hisselerin satışı için hazırlıklara başlıyoruz" oldu. Aslında bu Step Halı için ilk ortaklık değil. Step Halı 2004 yılında yüzde 33 hissesini İş Girişim'e satmıştı. Swicorp, Step ortaklığına İş Girişim hisselerini satın alarak girmiş oldu. Şimdi ikinci kez bir fon ile ortaklık sürecinde sona gelirken "Yine bir fonla mı ortak olacaksınıuz?" sorusunu sorduğumuz Şengör, "Şu an halka arz oplanlarımız arasında yok. Onun dışındaki 3 alternatif de olabilir. Bir stratejik ortak ya da bir başka fon ile ortaklık olabilir. Bizim için öncelikli olan yurtdışında büyümemizi destekleyecek bir ortaklık kurmak" dedi. Bazen bir fonun büyümeyi stratejik ortaktan daha iyi destekleyebileceğinin altını çizen Şengör şöyle devam etti: "Dinamikler değişiyor. Öyle fonlar var ki bir stratejik ortak kadar odaklanmış ve o kadar konuya değer katabilir. Hedefe uygun bir fonla ortaklık olabilir. Ancak halka arzı düşünmüyoruz. Ben şu anda kendimizi borsada göremiyorum. Bizden daha küçükler borsaya giriyor olsa da ben kendimi çok rahat hissetmiyorum. Bir 3-4 sonra daha büyük olacaktır." Swicorp ortaklığı sırasında geçen 5 yılda cirolarının yüzde 25-30 oranında büyüdüğünü belirten Şengör, "Yurtdışındaki büyümemiz yüzde 100'ün üzerinde oldu. Onlarla ortaklığımız döneminde Paris, Milano ve New York'da mağazalar açtık" dedi.
Hollandalı fon Bimeks'den çıktı
Migros 2008 yılından bu yana BC Partners ile ortak. Migros'un Genel Müdürlüğü görevini Özgür Tort yürütüyor.
Bimeks de fonlarla ortaklıkta 5 yılı doldurmuş diğer şirketlerdendi. Hollanda menşeli private equity fonu RP Explorer Netherlands, Bimeks'te bulunan payını RP Explorer'ın Bimeksteki 13 milyon 570 bin adet payını elden çıkarttı. 2008 yılında Migros'un yüzde 51'ini 1.9 milyar TL'ye alan BC Partners Yönetici Ortağı Nikos Stathpoulos bu yıl Migros'tan çıkabileceklerini açıklamıştı. O günden sonra Migros'un adı Wal Mart dahil birçok büyük perakendeciyle anıldı. Geçtiğimiz günlerde çoğunluk payı Sabancı'ya geçen ve Carrefour'un küçük ortak olarak ortak kaldığı CarrefourSa da Migros dahil fırsatlarla ilgilenebileceğini açıklamıştı.

Hiç yorum yok: