27 Mayıs 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 27 Mayıs 2013

BİST 100 endeksi haftanın son gününe %0.39 primle başladıktan sonra günü yön arayışı içinde geçirdi ve %0.37 düşüşle 91,016 seviyesinden haftayı sonlandırdı. BİST 30 endeksi %0.21 düşüşle 112,547 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %0.51, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.26 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Merkez Bankası’nın finansal istikrarı korumak ve parasal aktarım mekanizmasını daha da güçlendirmek adına kredili mevduat hesabı faiz oranlarına üst sınır belirledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's’un Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes, Türkiye'nin kredi notununun bu yıl içinde gözden geçirileceğini fakat bunun not artırımı sinyali olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin GSYH ve cari açığını yakından takip ettiklerini ifade eden Holmes, S&P için cari açıktan çok cari açık finansmanın önemli olduğunu ve Türkiye'de kişi başına milli gelirinin diğer yatırım yapılabilir ülkelere oranla daha düşük olduğunu sözlerine ekledi. Bugün reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.


Şirket haberlerine baktığımızda Türkiye Garanti Bankası A.Ş. yaklaşık olarak 1.18 milyar TL ile 2012 yılında en fazla kurumlar vergisi ödeyen kurum oldu. Garanti Bankası’nı Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi ve Akbank TAŞ takip etti. Erdemir KAP’a yaptığı açıklamada, 25. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde Çelik-İş Sendikası tarafından grev kararı alındığını bildirdi. SPK, geçen hafta gerçekleşemeyen Turkcell Genel Kurul’unun tekrar toplanması için 30 gün süre verdi. Eğer bu süre içerisinde Genel Kurul toplanamazsa SPK gerekli yönetim kurulu üyelerinin atamalarını resen yapacak. Çukurova Grubu’nun borçları nedeniyle TMSF, Show TV ve BMC’den sonra Digiturk’e de el koydu. Bizim Toptan bugün hisse başına 0.32 TL nakit brüt temettü ödemesi yapacak.


Yurtdışı gündemine bakıldığında İngiliz The Economist dergisi, Avrupa’daki liderleri, harekete geçmemeleri durumunda Euro Bölgesi’nin durgunluk ya da dağılma, veya her ikisini de yaşayabileceği konusunda uyardı. Fed St. Louis Başkanı James Bullard, Euro Bölgesi'nde ekonominin toparlanma sinyalleri göstermemesi durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın yeni teşvik önlemlerine başvurması gerekebileceğini belirtti. Çin’de sanayi şirketlerinin kârları Nisan ayında hız kazanarak, beklenenin altında gelen imalat endeksi verisinin tersine bir tablo çizdi. Bu hafta küresel piyasalar ABD’den gelecek tüketici güven endeksi, bekleyen konut satışları, kişisel gelir oranları, güncellenmiş ilk çeyrek büyümesi gibi verileri yakından takip edecek. ABD ve İngiltere’de bugün piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.

Hiç yorum yok: