8 Mayıs 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 08 Mayıs 2013

Dün özellikle ilk seanstaki alımlarla artıda seyreden BİST 100 endeksi öğleden sonraki kâr realizasyonlarıyla yukarı yönlü trendini sonlandırarak günü %0.34 düşüşle 89,459 seviyesinden tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.07, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.92 düşüş gösterdi. BİST 30 Endeksi %0.48 düşüşle günü 110,524 seviyesinden kapatırken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla ISCTR, GARAN ve HALKB oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda dün Ekonomi Bakanı Çağlayan, not arttırımının geciktiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, dün yaptığı konuşmasında Ziraat Bankası’nın çiftçilere uyguladığı kredi faiz oranın 1 puan daha düşürüldüğünü açıkladı. Forum İstanbul’da konuşma yapan dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke, işletmelerin ticaretini Ortadoğu ve Asya'ya yönlendirmesine izin verilmesinin ve de Merkez Bankasının radikal kararlar almasının Türkiye’de kriz döneminin başarılı bir şekilde atlatılmasında önemli rol oynadığını belirtti. Bugün BDDK, bankacılık sektörüne ilişkin aylık raporunu yayınlayacak. TÜİK ise sanayi üretimi endeksini açıklayacak.

Şirket haberlerine baktığımızda dün İş Bankası ve Yapı Kredi’nin 2013 yılı ilk çeyrek konsolide net kârlarının sırasıyla 1.03 milyar TL ve 542 milyon TL olarak açıklandığını görüyoruz. İş Bankası kârını %35, Yapı Kredi ise % 31 arttırdı ve iki bankanın kârı da beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Hava-İş sendikası 15 Mayıs 2013 Çarşamba günü THY A.O işletmesinin tüm işyerlerinde uygulanmak üzere yerel saatle saat 03.00'te grev uygulamasının başlayacağını bildirerek grev rehberi yayınladı. Bugün TSKB, Coca Cola, Bim ve Anadolu Efes 2013 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak.

Yurtdışı gündeme bakıldığında Çin’de Nisan ayı ihracatı %14.7, ithalat da %16.8 büyüdü. Beklentilerin üzerinde gelen iki veri Çin’in dış ticaretinin tahminlerden daha fazla genişlediğini gösterdi. Bu olumlu haberle moral bulan Asya hisse senetleri yükselişini 3. güne taşıdı. Japon Topix Endeksi Eylül 2008’den bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi korumaya devam ediyor. ABD’de ise merkez banka teşviklerinin ve kurumsal kazançların desteklemesiyle Dow Jones Endeksi ilk kez 15,000 seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. S&P 500 Endeksi ise %0.5 kazançla 1,625 puana ulaştı ve 4. gününde de rekorla kapandı. Bunun dışında ABD’de Mart ayında tüketici kredilerinin, kredi kartı alımlarının azalmasıyla beklentinin altında yükseldiğini görüyoruz.

Hiç yorum yok: