8 Mayıs 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Hafta başında ifade ettiğimiz gibi yaklaşık son bir aya damgasını vuran temalardan biri olan küresel yavaşlama yerini ülkeler arası ayrışmaya bırakabilir. Görünen o ki ABD’deki ekonomik performans çoğu gelişmiş olan ülkeden daha olumlu anlamda ayrışma potansiyelini sahip. Şu an dünyada parasal gevşemeden çıkışı tartışan ender merkez bankalarından olan FED’in bu duruşun sebeplerinden biri de bu. Cuma günü açıklanan Nisan ayı tarım dışı istihdam 165.000 kişi artış gösterdi. Ortalama beklenti 140.000 seviyesindeydi.  Mart ayı rakamı 88.000 artıştan 138.000 artışa revize edildi. İşsizlik oranı ise %7.6'dan %7.5'e geriledi.
Tarım dışı istihdam rakamında revizyonlarla birlikte son üç aylık ortalamanın 212.000 seviyesinde bulunduğunu belirtelim. (önceki:206)
 
Pozitif sinyaller veren Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamı sonrasında FED Başkanları konuşmaları önemli sinyaller içerebilir, ki bu son verinin çıkış stratejisini tartışan FED’in varlık alım programında azaltma /durdurma beklentilerini tekrar ön plana çıkardığı söylenebilinir.  Bu doğrultuda Çarşamba günü başlayacak Chicago FED konferansından gelecek açıklamalar dikkat çekebilir. FED Başkanı Bernanke’nin Cuma günü konuşacağını not edelim.  Bu doğrultuda FED’den Lacker’in açıklamaları dikkate değerdi. Lacker istihdamda önemli gelişmelerin yaşandığını ve FED’in varlık alımlarının azaltılması olasılığının değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
 

ABD’de bu hafta makro veri akışı zayıf. 2008 krizi sonrası en düşük seviyesine gerileyen haftalık işsizlik maaşı başvurularında bu haftaki rakamlar da iyileşme görünümünün Mayıs ayında da devam edip etmeyeceğine yönelik önemli ipuçları verebilir. Ancak yine de verinin volatilitesinin yüksek olduğunu hatırlatalım. Perşembe günü açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvurularında (beklenti:335.000 önceki:324.000), hatırlanacağı üzere geçen haftaki rakamlar 18.000 kişi düşüşle 342.000'den 324.000'e gerileyerek; daha net sinyal veren dört haftalık ortalamada 16.000 kişi düşüş vardı; pozitif sinyal vermişti.  Bu Ocak 2008 sonrasındaki en düşük rakamdı.
 
Önceki gün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin ECB’nin makro verileri izlediğini ve gerektiği takdirde tekrar harekete geçmeye hazır olduklarını yineleyen açıklamaları ön plandaydı ve euroda baskıya neden oldu.
 
Dün açıklanan Hizmet PMI’ları da İmalat endeksleri gibi Nisan ayına yönelik zayıf sinyal vermeye devam etti. Geçtiğimiz hafta AB Komisyonu euro bölgesi büyüme tahminlerini, aşağı revize ettiğini hatırlatalım. Almanya’nın 2013 yılı büyüme tahminini %0,5’den %0,4’e, 2014 yılı tahminini de %2.0'den 1.8'e indirdi. Öte yandan Almanya'da dün açıklanan veriye göre, imalat sanayi siparişleri Mart'ta düşüş beklentisine karşılık yüzde 2.2 artış kaydetti. Çin’de bu sabah açıklanan dış ticaret verileri de beklentilerden iyi geldi.
 
İlginç bulduğumuz ve gerçekleşmesi durumunda olumlu etkide bulunabilecek Alman Die Welt gazetesine göre ECB çevre ülkelerdeki kredi kanallarına tekrar işlerlik kazandırabilmek için gerekirse ABS (varlığa dayalı menkul) alımına yönelebilir. Euro Bölgesinde kemer sıkma politikalarına yönelik tartışılan alternatifler bir diğer önemli konu. Bu bağlamda önceki Fransa Maliye Bakanı Moskovici'nin kemer sıkma politikaları uygulamayacaklarını ifade eden açıklamaları dikkate değerdi.
 
ABD'de Dow endeksi dün ilk defa 15,000 seviyesinin üzerinde kapanırken, S&P 500 de yeni bir  rekor yüksek seviyeye ulaştı. Hafta başında ifade ettiğimiz gibi, ABD tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasından sonra bono faizlerinin ve emtialar yükseldi. Hisse senedi borsalarında ise yönelim ekonomik büyümeye daha duyarlı döngüsel şirket hisselerine oluştu.  Dolayısıyla daha defansif ve temettü verimi yüksek hisselerden finansallar, enerji ve teknoloji şirketlerine yönelim dün de devam etti.
 
Yurtiçinde,  16 Mayıs TCMB PPK toplantısı öncesinde veriler izlenmeye devam ediliyor. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan Nisan ayı TÜFE rakamı beklenenden iyi yönde gerçekleşti. TÜFE %0.42 artarken (beklenti:%0.68) temelde gıda fiyatlarındaki %1.3’lük düşüşten kaynaklandı. Özel kapsamlı göstergelerin hepsinde bir önceki ayki yıllık artışa nazaran yıllık bazda düşüş görüldü. Önceki gün ise TCMB TÜFE bazlı reel efektif kur endeksini Nisan ayında 121.10 olarak açıkladı. Mart ayı rakamı ise 119.95’den 120.27’ye revize edildi.
 
Bugün açıklanacak sanayi üretimi rakamı da önemli olacak. Ayrıca Hazine Mayıs ayında piyasadan ihale yoluyla 12.6 milyar TL iç borçlanma planlıyor. 15 Mayıs’taki 13.4 milyar TL tutarındaki yoğun itfa öncesinde 13 ve 14 Mayıs’taki ihaleler önemli olduğunu hatırlatalım. 13 Mayıs’ta  5 ve 7 yıl vadeli, 14 Mayıs’ta da 2 (benchmark) ve 10 yıl vadeli ihaleler takip edilecek.
 
Teknik tarafta ise seans içerisinde 88,500 ara desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin, piyasadaki alım eğilimini sürdürebileceğini düşünüyoruz. Bu durumda dolar bazlı grafiklerde 51,070 (91,750) zirve seviyesinin hedeflenme potansiyeli korunacaktır. 88,500 ara desteği üzerinde devam edecek yukarı hareket kapsamında, piyasada şu aşamada yükseliş potansiyeli gücünü koruyor. Bu nedenle kısa vadeli pozisyonlar için stop loss noktamızı 88,500 desteğine çekiyor ve bu seviye üzerideki hareketleri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.
 
ykr ytr

Hiç yorum yok: