27 Mayıs 2013 Pazartesi

Şirket Haberleri

- Basında yer alan haberlere göre Türk Hava Yolları (THYAO, havayolları, $  5.8 milyar PD) yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar, Lufthansa ile ilgili görünürde herhangi bir anlaşma olmadığına işaret ediyor.   Lufthansa ile işbirliğinin derinleştirilmesi konusunda Alman basınında geçtiğimiz günlerde şirketlerin birbirlerinde hisse sahibi olmaları konusu tartışılıyorken, THY CEO’su Kotil ise Lufthansa ile yakın zamanda yeni, özel bir anlaşmanın imzalanmasını öngörmediğini belirtmekte.  Lufthansa ile ilgili basında yer alan bu haberlerin, konunun ayrıntıları daha berraklaşmadan THYAO’un hisse performansında belirgin bir etkisi olmayacağını düşünmekteyiz.  THYAO hisseleri 9.3x F/K ve 7.8x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir.    
- TMSF Turkcell'de (TCELL) Çukurova'nın payına Çukurova Holding'in borçlarına istinaden el koyabilir. Çukurova'nın TCELL'de kontrol hakkı veren dolaylı payı bulunuyor ve bu payları Rus Alfa grubu ile paylaşıyor. Diğer yandan başbakan yardımcısı Ali Babacan hükümetin TCELL'deki ana hissedarların temettü konusunda anlaşamaması gibi problemlerinin çözülmesi için müdahale edebileceğini belirtti.
- Alarko Holdig'in (ALARK, inşaat ve enerji, $715mn PD) daha önce açıklanan Fas'ta aldığı tren yolu projesi iptal edildi. Proje büyüklüğü 128mn $ ile ALARK'ın bekleyen projelerinin %8'ine gelmektedir. ALARK zararlarının tanzimi için gerekli yasal başvuruyu yaptı (3.6mn €'luk akreditif).

- Aksigorta (AKGRT, hayat-dışı sigortacılık, $464mn PD) Genel Müdürlük binasını $72mn bedelle satma kararı aldı. Bu satıştan AKGRT’nin 106mn TL civarında gayrimenkul satış karı elde edeceğini ve böylece 1ç13’te 432mn TL civarındaki özkaynaklarını %23 artıracak. Bu pozitif gelişmenin kısmen fiyatlandığını düşünüyoruz, çünkü hisse son bir ayda hisse BIST-100’ün %17 üzerinde performans kaydetti. 
- Türk Metal iş ve MESS ile yürütülen sendika görüşmeleri olumsuz sonuçlandı ve 115 bin metal işçisi 60 gün içinde greve gidiyor. Grevin başlama tarihi şirketler tarafından açıklanacak. Diğer taraftan grev kararlarına karşılık, Izmir Demir Celik (IZMDC, çelik, $551 PD), Borusan Mannesmann Boru (BRSAN, çelik boru üreticisi, $549mn PD)  ve Ege Endustri (EGEEN, aks üretim, $97mn PD) lokavt kararı alırken Erdemir (EREGL, çelik, $4bn PD) henüz böyle bir karar almadı.
- Aksa Enerji’de (AKSEN, elektrik üreticisi, $1.4 milyar PD) Kazancı Holding’in sahip olduğu 400 milyon adet hissenin hisse başına 4.00 TL fiyatla satış süreci tamamlanmıştır.  AKSEN hisselerinin fiyatı Cuma günü önceki güne göre %8 düşerek 4.45 TL’den kapanmıştır.  Satış sonucunda Kazancı Holding’in AKSEN’deki payı %80’den %61.9’a gerileyecektir.  Satıştan elde edilecek gelirin %80’i AKSEN ve diğer grup şirketlerinin kısa vadeli borçlarının azaltılmasında kullanılacaktır.  AKSEN’in nakit sermaye artırımının olası olması sebebiyle, şirket hisseleri üzerinde baskının devam edeceğini öngörmekteyiz.  AKSEN’in 1.13 sonu itibariyle 1.1 milyar TL net borcu bulunmaktadır; Şirket’in kısa vadeli finansal borcu 727 milyon TL’dir. AKSEN hisseleri son 12 aylık 26.7x F/K ve ve 14.2x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedirler. 
- SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri,  Anadolu Efes’ (AEFES, alkollü içkiler, $ 9.2mn PD) kurumsal yönetim notunu 8.94'ten 9.33'e yükseltti. AEFES 5.4x F/K ve 15.5x FD/FAVÖK ile işlem görüyor.

Hiç yorum yok: