29 Mayıs 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Birkaç haftadır dile getirdiğimiz, “daha güçlü ABD doları ve daha yüksek faizler” temaları geçerliliğini koruyor. Nitekim öngördüğümüz gibi, Dolar ve faizlerde ciddi yükselişler gerçekleşti. Dün de ABD 10 yıllıklarındaki ciddi yükseliş dikkat çekici idi ve faizler bir yıldan uzun sürenin en yükseğini gördü. Dolar/TL de son bir yılın en yüksek seviyesine geldi.
 
Geçen hafta değindiğimiz gibi FED'in varlık alımlarında kısıtlamaya gidebileceğine dair sinyaller, özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının artmasına sebep oldu. Burada önemli olan konulardan biri, FED’in varlık alımlarında gerçekten azaltmaya gidip gitmeyeceği. Öte yandan bir azaltmaya gidecekse, bunun zamanlamasından ziyade, bu konunun gittikçe daha fazla konuşulur hale gelmesi daha önemli bir nokta. Burada piyasanın "aşırıya kaçmasını" önlemeye yönelik iletişim çabaları da gündeme gelebilir. Örneğin WSJ'de yer alan gazetenin Fed izleyicisi Hilsenrath'ın yorumları da bunun örneklerinden biri olarak. Fakat bir anlamda, diş macunu tüpten çıkmış durumda demek mümkün. Dolayısıyla bundan sonraki veri açıklamalarında, özellikle de istihdam ile ilgili olanlarda, piyasalarda volatilitenin artması olası.
 
Dün de ifade ettiğimiz gibi “Mayıs ayı başından bu yana artan G7 kur volatilitesine rağmen; son bir haftadaki artışıyla birlikte hisse senedi volatilitesinin nispeten düşük seviyelerde olması dikkat çekici. Öte yandan hisse senedi volatilitesinin de artış eğilimine girebileceğini düşündürüyor.”

 
Nitekim dün çoğu global hisse senedi borsasında görülen yükselişe rağmen volatilite endeksi Vix’in %3 civarı artması ilginç.
 
Yurtiçinde ise BIST’te gün içi %1 civarında yükseliş sonrası BIST 100 endeksinin %0.7 ekside kapaması bu volatilite artışının bir örneği olabilir. Özellikle BIST açısından hem yurtdışı faizlerdeki hem de dünkü petrol fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu düşünüyoruz.
 
Teknik tarafta ise son günlerde özellikle vurguladığımız bankacılık sektör endeksindeki zayıflama eğiliminin kısa vadeli teknik resimde baskı oluşturmayı sürdürdüğü BİST'de, dün  90,500 ara desteğinin aşağı geçildiğini gözlemliyoruz. Böylece devam eden satış baskısı içerisinde önce 89,000, ardından ise 86,500 desteklerinin test edilme riskinin gündeme geldiğini düşünüyoruz. 90,500 seviyesinin direnç konumuna dönüştüğü seans içi hareket kapsamında, piyasadaki olumsuz görünüm şu aşamada devam ediyor. Bu nedenle 91,500 desteğinin altında kapatılmasını önerdiğimiz kısa vadeli pozisyonların ardından piyasada yeniden alım yapmak için bu seviyenin yukarı geçilmesini bekliyoruz.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: