1 Nisan 2013 Pazartesi

Varantlarda Gune Baslarken - 01 Nisan 2013

Haftanin son islem gunune 85,397 seviyesinden baslayan IMKB 100 endeksi 1. seansta gelen alislarla yaklasik 480 puan yukari geldi. 2. Seansta da sinirli bir yukselis gosteren endeks Cuma gununu %0.76 kazancla  85,898 puandan kapatti. IMKB 30 endeksi ise %0.62 yukselis gostererek 105,814 seviyesinden son islemini gerceklestirdi. Cuma gununun en cok hacim goren hisseleri sirasiyla ISCTR, GARAN ve BJKAS oldu.

Yurtici gundemine baktigimizda  Subat ayi dis ticaret acigi rakamlarinin aciklandigini goruyoruz. Ticaret acigi Subat ayinda 8.8 milyar dolar olan piyasa beklentisinin altinda 7 milyar dolar olarak gerceklesti. Ayrica bugun icinde 2012 yili 4. Ceyrek GSYIH verisinin aciklanmasi bekleniyor. Son olarak IMKB endekslerinde daha once duyurulan degisikliklerin bugunden itibaren gecerli olacagini belirtmekte fayda var.


Sektorel gelismelere baktigimizda sirketlerin temettu miktarlarinin ve tarihlerinin belirlendigini goruyoruz. Is Bankasi hisse basina 0.15 TL brut nakit temettu dagitacagini aciklarken, 29 Mart kapanis fiyati referans alindiginda temettu getirisi %2.1 oldu. Sabanci Holding ise hisse basina 0.10 TL brut nakit temettu dagitacagini belirtti ve temettu getirisi %1 oldu. Ayrica Halkbank’in Yonetim Kurulu’nun onayinin ardindan hisse basina 0.37 TL miktarinda toplam 461 milyon TL brut temettu dagitmasi beklenirken, HALKB’nin temettu getirisi ise %1.9 olarak gerceklesmis oldu. Bir diger temettu haberi ise Yapi Kredi’den geldi. Yonetim Kurulu’nun onayladigi temettu planina gore sirketin hisse basina 0.07 TL toplamda ise 300 milyon TL brut temettu dagitmasi beklenirken, temettu getirisi %1.2 oraninda gerceklesmis oldu.


Yurtdisi gundemine baktigimizda ise Cin’de imalat PMI endeksinin Mart ayinda beklenenden hizli cikisiyla 11 ayin zirvesine gelmesi uluslararasi piyasalarda olumlu karsilanirken, Cin’deki ekonomik toparlanmanin devam ettigine yonelik sinyal vermis oldu. Bir baska onemli gelisme olarak Japonya’da aciklanan Tankan endeksinin beklentilerin altinda kaldigi goruluyor. Buyuk imalatci sirketlerin ekonomiye guvenini gosteren Tankan endeksinin tahminlerin gerisinde kalmasi sonrasi Asya hisse senetlerinde deger kayiplari gozlemlendi. Ayrica Paskalya tatili nedeniyle bugun Avrupa borsalarinin onemli bir kisminin kapali olacagini hatirlatmakta fayda var.      

Hiç yorum yok: