11 Mart 2013 Pazartesi

Varantlarda Gune Baslarken - 11 Mart 2013

IMKB 100 endeksi haftanin son islem gununde alicili seyrederken, 83,541 seviyesinden kapanis gerceklestirdi ve gunluk kazanci %2.09 oraninda oldu. IMKB 30 endeksinin yukselisi ise %2.44 oraninda gerceklesirken, endeksin kapanis degeri ise 103,864 seviyesinde oldu.

Yurtici gundemine baktigimizda Turkiye Bankalar Birligi tarafindan haftasonu yapilan aciklama on sirada yer aliyor. Yapilan aciklamada Rekabet Kurulu tarafindan 12 bankaya mevduat, kredi ve kredi karti hizmetleri alaninda rekabeti ihlal ettikleri gerekcesiyle verilen cezayi tepkiyle karsiladiklari belirtilirken, kararin bankalar tarafindan yargiya goturuleceginin alti cizildi. Bilindigi uzere Rekabet Kurulu yaptigi aciklamada bankalarin rekabet kurallarini ihlal ettigini belirtmisti. Verilen kararla birlikte 12 bankaya toplam 1.1 milyar TL miktarinda ceza verildi. Ayrica bu miktar bankalarin brut faiz gelirlerinin ortalama %1.3’une denk geliyor. Bir diger onemli yurtici ekonomik gostergesi ise Turk bankalarinin Ocak 2013 karlari oldu. 2013 yilinin ilk ayinda Turk bankalari 2.5 milyar TL net kar aciklarken, yillik bazda bu miktar %37’lik bir yukselise isaret etmis oldu. Ayrica bir diger onemli gelisme ise hukumetin motorlu tasitlar vergi uygulamasinda yapabilecegi degisiklik ile ilgili oldu. Ulusal bir gazetede yer alan habere gore hukumetin OTV(ozel tuketim vergisi) ve MTV(motorlu tasitlar vergisi) belirlemelerinde araclarin karbondioksit emisyonlarini da dikkate almayi planladiklari belirtildi.  


Sirket haberlerine baktigimizda ise Garanti Bankasi’nin 597 milyon TL  miktarinda brut temettu dagitmaya karar verdigi aciklandi. Boylece temettu orani %1.6 olarak gerceklesti. Ayrica Petkim tarafindan yapilan resmi bir aciklamaya gore, Petkim’in etilen kapasitesini 520 bin tondan 588 bin tona cikarmak icin 102 milyon dolar miktarinda kredi kullanacagi duyuruldu.

Yurtdisi gundemine baktigimizda ise St. Louis Fed Baskani Bullard’in yaptigi aciklamalar yer aliyor. Yaptigi aciklamada Bullard enflasyonun kontrol altinda olacagi beklentilerinin etkisiyle, ABD merkez bankasinin tahvil alimlarina buyuk ihtimalle devam edeceginin belirtti. Ayrica issizlik basvurularinda gerceklesen dususlerin ekonomik toparlanma icin olumlu sinyaller tasidiginin altini cizdi. ABD’de istihdam verilerinin beklentilerin uzerinde gelmesinin ABD ekonomisinin hiz kazanmaya basladigini isaret etmesinin ve yende gerceklesen zayiflamanin ardindan Asya borsalarinin Agustos 2011’den bu yana en yuksek degerinden kapanisini gerceklestirdigi gozlemlendi. Ayrica bir diger onemli yurtdisi gostergesi ise Japonya’daki makine siparisleri oldu. Gelen verilere gore Japonya’da makine siparisleri Ocak ayinda %13 dusus gosterdi ve bu durum kurumsal yatirimlarda gerceklesen sinirlamalara isaret etmis oldu.

Hiç yorum yok: