25 Şubat 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta parasal genişleme konusunda daha fazla görüş ayrılığı sinyali veren FED tutanakları ardından, Euro Bölgesi PMI’larının beklentilerin altında kalması hayal kırıklığı yaratarak piyasalar genelindeki kar satışlarına destek oldu. PMI endekslerine gelecek revizyonlar önemli olsa da açıklanan rakamlar yılın geri kalanı için euro bölgesindeki toparlanmanın gücüne yönelik endişe yaratıyor. Bu sabah Çin’de açıklanan HSBC PMI endeksinin de 52.3’den 50.4’e gerilemesi, bu son dört ayda açıklanan en düşük rakamdı; bu görüntüye destek oldu. Alt endekslerde ihracattaki gerileme dikkat çekiciydi.
Japonya’da basında yer alan son haberlerde parasal genişleme taraftarı Kuroda’nın olası BOJ Başkanı olarak ön planda yer alması ile Yen’de zayıflama ön planda.. Japonya Borsasında sert yükseliş var. (%2.4) Çin ise zayıf sinyal veren HSBC PMI endeksine rağmen Japonya'dan gelen haberler ile artıda. Geçtiğimiz hafta dikkat çektiğimiz Çin’in emlak sektörüne yönelik endişeler temelinde repolar yoluyla son sekiz ayda ilk defa piyasadan likidite çekmesi önemli konulardan biri ve emlak sektörüne yönelik yeni tedbirlerin gelebileceği anlaşılıyor. Bu sabah öne çıkan bir diğer konu ise Cuma günü Moody’s’in İngiltere’nin notunu AAA’dan AA1’e indirmesi ile sterlindeki satış baskısı.
24 Şubat Pazar günü başlayan İtalya seçimleri ile ilgili haber akışı ise günün odak noktasında. İtalya seçimlerinde oy verme işlemi bugün sona eriyor ve resmi sonuçların açıklanması akşam saatlerini bulabilir. Genel senaryo merkez sol önderliğinde merkez tarafta Monti’nin desteğiyle kurulabilecek bir hükümet. Ancak merkez sağın meclisin üst kanadında beklenenden daha iyi performans göstermesi gibi risklerin göz ardı edilmemesi gerekli. Zayıf bir koalisyon resmi piyasalarda dalgalanma yaratabilir.
Ayrıca Güney Kıbrıs’ta Pazar günü yapılan ikinci tur seçimleri Merkel’in desteklediği ve finansal yardım görüşmeleri açısından önemli olan Anastasiades kazandı. Finansal yardım programının zamanlaması önemini koruyor. Buradaki soru işaretlerinden biri Güney Kıbrısın bankacılık sektörünün ne kadar şeffaf olduğu ve borcun sürdürülebilirliği konuları. Son haberlere göre Güney Kıbrıs konusu Mart ayındaki Eurogroup toplantısında görüşülebilir. Güney Kıbrıs’taki kriz euro bölgesi üzerinde sistemsel etki yaratabilecek olması nedeni ile önem taşıyor.
Bugün veri tarafında ABD’de Chicago Fed aktivite ve Dallas Fed Texas imalat endeksleri açıklanıyor. Avrupa tarafında ise İtalya’da ihaleler var. Tsi ile 17:30’da ECB’den Weidmann ve 20:00’de Asmussen konuşacak.
Bu hafta FED Başkanı Bernanke’nin Salı günü Senatodaki para politikası konulu konuşması ise haftanın en önemli konusu. FED’in son toplantı tutanaklarının parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik daha fazla görüş ayrılığı sinyali vermesi piyasalarda soru işaretlerine neden olmuştu. Bu doğrultuda Bernanke’nin konuşması oldukça önemli. Ve ayrıca Çarşamba günü ECB Başkanı Draghi’nin konuşması önemli konulardan biri.
Makro veri tarafında ABD’de ISM imalat endeksi ön planda. Öncü gösterge olarak izlenen bölgesel endekslerden New York pozitif yönde Philadelphia ise kötü yönde sinyal vermişti, bu doğrultuda veride sınırlı yavaşlama beklentisi hakim. Tüketim harcamalarına yönelik sinyallerin izleneceği dayanıklı tüketim mal siparişlerinde ise manşet rakamda temelde Boeing siparişlerindeki sert gerilemeye paralel düşüş bekleniyor. (beklenti:%-4.7 önceki:%4.3) Volatil olan ulaşım hariç rakamlarda ise %0.3 artış bekleniyor (önceki:%1.0) Ayrıca PMI imalat endeksi ve 4Ç GSYİH rakamındaki revizyonlar takip edilecek diğer makro veriler. Çin’de açıklanacak PMI endeksleri ve Japonya’da ise sanayi üretimi ve TÜFE verileri ön planda olacak.
Avrupa’da ise Şubat ayı İspanya ve İtalya PMI rakamları açıklanıyor. Euro bölgesi flash PMI rakamları yılın geri kalanı için euro bölgesindeki toparlanmanın gücüne yönelik endişe yaratmıştı. İtalya ve İspanya detayları önemli. Ayrıca Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi geneli için açıklanacak revize rakamlar da takip edilecek. Troyka heyeti Portekiz’de iki hafta sürecek yedinci gözden geçirmeye başlıyor. Portekiz’in 2013 yılı %4.5 açık hedefini karşılayabilme kapasitesi sorgulanıyor. AB Komisyonu geçen hafta Portekiz’in 2013 yılı GSYİH beklentisini %1 daralmadan %1.9 daralmaya revize ettiğini not edelim.

Hiç yorum yok: