13 Şubat 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Dün G7 açıklamaları ile birlikte yurtdışı piyasalarda kurlar konusu ön planda olmaya devam etti. G7 açıklamalarında piyasa tarafından belirlenen döviz kurlarını destekleyen yöndeki vurgular ön plandayken, resmi bildiri sonrası yapılan resmi olmayan açıklamalar bir süredir zayıflama eğiliminde olan Japon Yeninde değer artışlarına neden oldu. Bu sabah Yen’deki değer artışlarının devam ettiğini görüyoruz. Japonya Borsası %1 düşüşte. Çin tatil nedeni ile kapalı olmaya devam ediyor. Dün çevre euro bölgesi ülkeleri bono spreadleri daralırken bir süredir satış baskısı altında kalan Avrupa piyasalarında toparlanma görüldü.. ABD piyasalarında ise zayıf hacim etkili olmaya devam etti. Dolardaki zayıflama ile S&P 500 endeksi %0.16 artıyla kapattı.
Büyük resimde ABD’de son açıklanan tarım dışı istihdam rakamının FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılanması ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam etse de kısa vadede kurlar konusu başta olmak üzere, İspanya ve İtalya (24-25 Şubat seçimler) ve Güney Kıbrıs gibi Avrupa kaynaklı riskler ve ABD’de bütçe konsolidasyon riskleri ön planda olmaya aday. Piyasalarda gelinen seviyeleri de gözönüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Ayrıca Çin merkez bankasının son çeyreklik enflasyon raporunda enflasyonist risklere dikkat çekmesi bizce ilginç ve yakından takip edilmesi gereken bir konu.

Haftanın odak noktasında kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi olmaya devam ederken veri tarafında bugün ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisi çalışanlara getirilen vergi artışı sonrasındaki ilk rakam olması açısından önemli. Avrupa tarafında euro bölgesi sanayi üretimi rakamı ve İngiltere enflasyon raporu açıklanıyor. İtalya'da ihaleler var. Yurtiçinde ise cari işlemler açığı açıklanıyor. (beklenti:-5.4 milyar$ önceki:-4.48milyar$)
Haftanın geri kalanında yarın Avrupa tarafında 4Ç büyüme verileri takip edilecek. Asya’da ise Japonya büyüme verisi ile birlikte BOJ toplantısı ön planda. Yeni başkan  öncesinde politika değişikliği beklentisi yok.  Başbakan Abe’nin yeni BOJ Başkanını ABD ziyareti sonrasında açıklaması bekleniyor. 17 Şubat Güney Kıbrıs başkanlık seçimleri ve 24-25 şubat İtalya seçimleri önemini koruyor.
Dün yurtiçinde Hazine bugün piyasaya yapacağı 745 milyon TL iç borç ödemesi öncesinde dün 420 günlük kuponsuz tahvil ihalesi düzenledi. İhale öncesi piyasa yapıcılara 615,5 milyon TL ROT satış ile birlikte toplam satış tutarı 1.26 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.  İhalede ortalama faiz %5.75 (max: %5.79) seviyesindeydi. (beklenti:%5.71) Hazinenin önümüzdeki hafta yoğun ihale programı öncesinde ihaleye gelecek talebi değerlendirmesini bekliyorduk. Hazinenin önümüzdeki hafta 8.5 milyar TL piyasaya iç borç ödemesi var ve 2 yıllık benchmark ve 10 yıllık ihaleler düzenliyor.
Avrupa tarafındaki ihalelerde ise İspanya 6 ve 12 ay vadeli ihaleler ile toplam 5.57 milyar euro ile hedeflediği üst bantta borçlandı. 4.5-5.5 milyar euro aralığında borçlanma hedefliyordu. İhalelerde faizler 12 ay vadeli ihalede ortalama faiz %1.54 ile önceki ihalenin (%1.472) üzerinde gerçekleşti. Talep 2.0 ile önceki ihalenin bir miktar altındaydı. (önceki: 2.2) 6 ay vadeli ihalede ise %0.859 (önceki:%0.888) talep 2.9 (önceki:3.8) İtalya ise 12 aylık ihale ile hedeflediği max tutarda 8.5 milyar euro borçlandı. İhalede ortalama faiz %1.094 seviyesinde beklendiği gibi önceki ihalenin (%0.864) üzerinde gerçekleşti. Talep ise 1.38 ile daha zayıftı. (önceki:1.79)  İtalya ve İspanya faizlerinde politik belirsizlikle birlikte son dönemde görülen yükselişler  ardından  son günlerde rahatlama görüldüğünü not edelim. 
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: