12 Şubat 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Yurtdışı piyasalarda kurlar konusu ön planda olmaya devam ediyor. Dün akşam saatlerinde Japon Yenindeki sert düşüş ön plandaydı. USD/JPY 94’e doğru hareketlendi. Bunda ABD Hazine Bakanı Brainard’ın Japonya’nın defalasyonu yenmeye yönelik çabalarını desteklediğine yönelik açıklamaları etkili oldu. G20 tolantısı öncesinde Euro tarafında ise Almanya ve Fransa’dan değişik açıklamalar gelmeye devam ediyor. ECB Weidmann’ın euro’nun aşırı değerli olmadığı yönündeki açıklamalarına karşı, euronun güçlü seviyede olduğuna yönelik açıklamalarıyla gündeme gelen Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici ise döviz kurunun ekonomik temelleri yansıtması gerektiği ve G20 toplantısında Avrupanın döviz kurunda stabilizasyon için ortak hareket etmesi gerektiği yönündeki açıklamaları ön plandaydı.
Dün son bir ayın en düşük seviyesine gerileyen altındaki düşüş dikkat çekerken, yükselişlerin görüldüğü petrol fiyatlarındaki seyir piyasalar açısından önemli olmaya devam ediyor. Dün Avrupa borsalarında satış baskısı etkili olurken ABD’de S&P 500 endeksi %0.06 eksiyle yatay seviyede günü tamamladı. Dün tatil olan Japonya borsası bu sabah %1.94 artıda günü tamamladı. Japonya’da ekonomi bakanı Amari’nin hisse fiyatlarının hala düşük seviyede olduğuna yönelik açıklamaları dikkat çekiciydi. Lunar Year tatili nedeni ile Çin piyasaları kapalı. Bu sabah Asya piyasalarında Kuzey Kore’nin nükleer test yaptığına ilişkin haberler endişe yarattı.
Bugünkü veri akışına bakacak olursak takip edilecek önemli bir makro veri yok. Yurtiçinde Hazine 420 günlük kuponsuz 2014 vadeli tahvil ihalesi düzenliyor. Yurtdışında ise İspanya ve İtalya’da ihaleler var. Avrupa’da Ecofin toplantısı var. ECB Başkanı Draghi İspanya Başbakanı Rajoy ile biraraya geliyor ve tsi ile 16:30’da Draghi’nin basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Haftanın odak noktasında kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi var. Toplantı öncesi G7 yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar ön planda olacak.. Veri tarafında  ABD’de açıklanacak perakende satışlar verisi çalışanlara getirilen vergi artışı sonrasındaki ilk rakam olması açısından önemli.  Avrupa tarafında 4Ç büyüme verileri takip edilecek. Asya’da ise Japonya büyüme verisi ile birlikte BOJ toplantısı ön planda. Yeni başkan  öncesinde politika değişikliği beklentisi yok.  Başbakan Abe’nin yeni BOJ Başkanını ABD ziyareti sonrasında açıklaması bekleniyor. İngiltere enflasyon raporu  haftanın bir diğer gündem maddesi. 17 Şubat Güney Kıbrıs başkanlık seçimleri ve 24-25 şubat İtalya seçimleri önemini koruyor. Yurtiçinde ise Hazine ihaleleri ve cari işlemler açığı rakamı ön planda.
Büyük resime bakacak olursak ABD’de son açıklanan tarım dışı istihdam rakamının FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılanması ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam etse de kısa vadede kurlar konusu başta olmak üzere, İspanya ve İtalya (24-25 Şubat seçimler) gibi Avrupa kaynaklı riskler ve ABD’de bütçe konsolidasyon riskleri ön planda olmaya aday. Piyasalarda gelinen seviyeleri de gözönüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Ayrıca Çin merkez bankasının son çeyreklik enflasyon raporunda enflasyonist risklere dikkat çekmesi bizce ilginç ve yakından takip edilmesi gereken bir konu.
Güçlenen global talep görünümü ile birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş yurtiçi piyasalarda ana endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Teknik tarafta haftaya başlarken oluşan zayıf yükseliş denemelerinin 79,000 ara direnç noktasını aşacak güce ulaşamadığı IMKB'de, kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki hareket devam ediyor. Gün içerisinde etkisini sürdürebilecek aşağı hareket kapsamında, 77,200 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Şu aşamada satış baskısının tamamlandığı yönünde oluşmuş teknik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, 77,200 desteği altındaki hareketlerin ise 76,500 ve 75,000 seviyelerini test etme riski gündemde olmaya devam ediyor. Bu nedenle kısa vadeli hareketini aşağı yönde izlemeyi sürdürdüğümüz piyasada, yeniden pozisyon almak için 79,000 ara direnç noktasının yukarı kırılmasını beklemeyi sürdürüyoruz.
 
ykb yatırım

Hiç yorum yok: