1 Şubat 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün açıklanan makro verilerin ve bazı finansalların karışık yönde sinyal vermesi ile ABD endekslerinde teknoloji endeksi Nasdaq yatay seviyede günü tamamlarken S&P 500 ve Dow Jones sanayi endeksi günü eksiyle kapattı. Haftalık işsizlik başvuruları 38.000 artışla beklentilerin üzerinde 368.000'e yükseldi. (beklenti 355.000) Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Ocak ayı rakamları tatil sonrası dönem olduğu için oldukça volatil olabiliyor ve net sinyal veremeyebiliyor. Diğer taraftan bölgesel imalat endekslerinden Ocak ayı Chicago PMI endeksi 50'den 55.6'ya Nisan 2012'den sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. Ayrıca alt endekslerde yeni siparişler 50.4'den 58.2'ye, İstihdam ise 46.8'den 58'e yükselerek pozitif sinyal verdi.  Aralık ayında kişisel gelirler %2.6 ile beklenenin (%0.8) oldukça üzerinde artarken harcama tarafındaki sınırlı artış (%0.2) soru işareti yarattı.
Bu sabah Asya piyasalarında ve ABD vadelilerinde olumlu hava hakim. Yen’deki devam eden zayıflama ön plandayken, Euro yükselişine devam ediyor. Bu sabah Çin’de açıklanan resmi PMI verisi 50.6’den 50.4’e geriledi. Beklenti 51’e yükselmesi yönündeydi. Resmi PMI beklenenin altında kalırken,  HSBC PMI endeksi ise Ocak ayında 51.5’den 52.3’e yükselerek pozitif sinyal verdi. Hatırlanacağı üzere flash rakam 51.9 seviyesine yükselmişti. Endeks ve alt endekslerden yeni siparişler endeksi son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. PMI’ların ABD ve Çin’de toparlanma sinyali verirken Avrupa’da dip görüntü çizmeye başladığını not edelim. Bu doğrultuda bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak Ocak ayı PMI’larına gelecek revizyon da önemli.  Ayrıca Japonya’da açıklanan Aralık ayında işsizlik oranı %4.1’den %4.2’ye yükseldi.

Bugün ECB LTRO kredileri için ek geri ödeme tutarını açıklayacak, beklenti 20 milyar euro seviyesinde. Geri ödeme tutarları likiditeye yönelik gösterge olması açısından özellikle Euro için önemli.
Günün odak noktasında ise ABD’de tsi ile 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı var. Tarım dışı istihdam rakamında (beklenti: 165.000 önceki:155.000) son üç aylık ortalama 151.000 seviyesinde bulunuyor. Öncü göstergeler haftalık işsizlik başvuruları, ISM istihdam alt endeksleri ve ADP rakamları istihdam koşullarında ılımlı güçlenme sinyali vermişti.  Ayrıca açıklanacak yıllık rakamdaki revizyon da önemli olacak. Beklenenin çok üzerinde gelecek rakamlar, enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’den sonra soru işareti yaratabilecek olsa da FED’in bu haftaki toplantısında varlık alım porgramının devam edeceğine yönelik vurgusunun ön planda olduğunu not edelim.
Bugün makro veri tarafında ayrıca ABD ISM imalat endeksi (beklenti:50.5 önceki:50.7),  Avrupa tarafında ise İspanya ve İtalya’da açıklanacak Ocak ayı PMI verileri ön planda olacak diğer veriler.  Ayrıca euro bölgesi revize PMI verileri de takip edilecek. ISM imalat endeksinde öncü veri olarak izlenen bölgesel imalat endeksleri New York, Philadelphia, Richmond ve Kansas City’de soft rakamlar görüldüğünü not edelim.  Diğer taraftan dün açıklanan Chicago ise beklentilerin de üzerinde yükselerek olumlu sinyal verdi.
Bilanço tarafında ise bugün açılış öncesi Exxon Mobil Corp (beklenti:1,999$),  Merck (beklenti:0.81$) ve 15:30’da Chevron (beklenti:3,041$) öne çıkan hisseler. 
Piyasalarda kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi ön planda olacakken, ABD’de ertelenen borç tavanı konusu ardından kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler ve euro bölgesinde bazı politik gelişmeler (İspanya ve 24-25 Şubat İtalya seçimleri) kısa vadeli riskler olarak önemini koruyor. Piyasalarda gelinen seviyeleri de gözönüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
İspanya'da El Pais’de yer alan haberde Başbakan Rajoy'un partisinin bazı şirketlerden partinin önde gelen üyelerine gayriresmi ödemelerde bulunduğuna dair haberler soru işareti yarattı. Dün İspanya Borsası %2.45 düşüşle Avrupa piyasalarına nazaran daha kötü performe ederken, İspanya 10 yllık faizinde 9 baz puan artış yaşandı. Bu konu ile gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
 
ykb

Hiç yorum yok: