8 Şubat 2013 Cuma

Gündemde Neler Var ?

ABD veri gündeminde bugün dış ticaret ve toptan satış stokları verileri izlenecek.İçeride Aralık ayı sanayi üretim verisi bekleniyor
ABD tarafında ise FED başkanlarının açıklamaları dikkat çekti. Dün gelen açıklamalarda yüzde 6.5 işsizlik ve yüzde 2 enflasyona gelinene kadar tahvil alımlarının kesilmeyeceğini gündeme getirerek literatüre Evan kuralı olarak giren sistemin yaratıcısı Charles Evan’tan farklı açıklamalar dikkat çekti. Evans kuralının yıl sonunda yüzde 7 bile olsa tahvil alım miktarının azaltılabileceğini yıl sonunda da programının kesilebileceğini dile getirdi. Bu açıklamalara ek olarak FED Başkanlarından Jeremy Stein özellikle bol likidite getiri arayışını körüklüyor ve devlet tahvillerinden daha riskli olan şirket tahvillerine geçiliyor ve bunun şişkinlik yarattığını belirtirken bu gelişmenin henüz risk yaratmadığını fakat takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.
ABD tarafında Başkan Obama zor gündeme gelen toparlanmanın iki üç ayda bir bozulmaması gerektiğini dile getirdi.   ABD'de New York borsasında endeksler günü düşüşle tamamladı. Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 42,47 puan veya yüzde 0,30 düşüşle 13.944,05 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 3,35 puan veya yüzde 0,11 düşüşle 3.165,13 puana, S&P 500 2,73 puan veya yüzde 0,18 düşüşle 1.509,39 puana indi.
Avrupa Birliği'nin vaad ettiği resesyondaki ekonomiyi modernize etmeyi hedefleyen yatırım bütçesi, üye ülkelerin çelişen taleplerine takıldı. AB yatırım bütçesi küçültülmeye hazırlanıyor. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamalarının etkisi gözleniyor. Kur savaşlarına direk giriş yapan Draghi özellikle enflasyon tarafında euronun etkisini takip edeceklerini dile getirdi. Draghi’nin açıklamalarının faiz indirimi gelebileceği algını kuvvetlendirdiği görülürken ECB’nin başkanının kura sözlü müdahale olarak nitelendi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, politika faizini yüzde 0,75'te bırakma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında euro kurunun para politikasının hedefinde yer almadığını söyledi."Euro kurundaki değerlenme euroya duyulan güveni gösteriyor" diyen Draghi, reel efektif euro kuru uzun vadeli ortalamaya yakın olduğunu söyledi ve "Kur, para politikasının hedeflerinde yer almıyor" dedi.Draghi, "Kur, büyüme ve fiyat istikrarının önemli bir unsuru, değerlenmenin süreklilik arz edip etmediğini görmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

RBA, küresel görünümün son aylarda daha iyi olduğunu ve Çin ekonomisinde istikrar sağlandığını belirtti. Avustralya Merkez Bankası 2013 büyüme tahminini yüzde 2.75'ten yüzde 2.5'e, enflasyon beklentisini de yüzde 3.25'ten yüzde 3'e indirdi.

Gümrük yönetiminin verilerine göre Çin'in ihracatı yıllık bazda yüzde 25 artış kaydederek Bloomberg'in yüzde 17.5 büyüme beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Çin'de ithalat da yüzde 28.8 arttı ve yüzde 23.5 beklentisini aştı.
 

Hiç yorum yok: