31 Ocak 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

ABD'de bilanço ve makro veri akışı ön planda olmaya devam ediyor . Güne yatay seviyede başlayan ABD endeksleri, hayal kırıklığı yaratan 4Ç büyüme verisine ve karışık sinyaller veren ADP istihdam verisine rağmen gün içinde yukarı yönde hareketlendi. Beklenene paralel yönde gerçekleşen FED açıklamaları ile birlikte ise bir miktar kar satışı ile karşılaştı ve S&P 500 endeksi %0.39 düştü. Volatilite göstergesi VIX endeksindeki yükseliş ise dikkat çekiciydi (%7.6). Euro'daki güçlenme öncülüğünde dolar endeksindeki zayıflama emtialara destek oldu.
 %0.1 daralmaya işaret eden  ABD 4Ç GSYİH verisi soru işareti yaratırken büyük ölçüde Sandy kasırgasından kaynaklı olarak piyasada beklentiler %3.1’den %1.1’e sert düşüş yönündeydi. Fakat gerçekleşme bunun da altında oldu ve daralmaya işaret etti. Bunun ana sebebi devlet harcamalarındaki azalıştı dolayısıyla ileriye yönelik çok önemli bir sinyal olup olmadığı o kadar net değil.
Günün diğer bir önemli verisi özel sektör istihdam göstergesi ADP istihdam rakamı ise Ocak ayında beklenenin üzerinde 192.000 artışa işaret etti. (beklenti 165.000.) Ancak Aralık ayı rakamı 215.000'den 185.000'e aşağı yönde revize edildi. Bilançolardan seans sonrası açıklanan Facebook hisse başı karı 0.17$ (beklenti:0.152$) ile beklentileri aştı, Qualcomm hisse başı karı 1.26$ (beklenti:1.124$ seviyesinde gerçekleşti.

Bu sabah Asya piyasalarında kar satışları görüldü. Japonya Borsası Yen’deki toparlanmaya paralel baskı altında kaldı. Bu sabah açıklanan ve global imalatta toparlanmayı yansıtması beklenen Japonya sanayi üretimi Aralık ayında %2.5 artışa işaret etti. Kasım ayında %1.4 düşüş yaşanmıştı. Beklenti %4.5 artış yönündeydi. Çin ise yatayda.
Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, kişisel gelirler ve harcamalar ve bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI açıklanıyor. Almanya’da perakende satışlar ve işsizlik, yurtiçinde ise dış ticaret dengesi açıklanıyor. Bilanço tarafında ise ABD’de seans öncesi Dow Chemical  (beklenti:0.341$) finansalları açıklanıyor.
Haftanın geri kalanında ABD’de tarım dışı istihdam ve ISM imalat verileri Avrupa tarafında İspanya ve İtalya PMI verileri ön planda olacak. Tarım dışı istihdam rakamında  (beklenti: 160.000 önceki:155.000) son üç aylık ortalama 151.000 seviyesinde bulunuyor. Öncü göstergeler haftalık işsizlik başvuruları, ISM istihdam alt endeksleri ve ADP rakamları istihdam koşullarında ılımlı güçlenme sinyali vermişti.  Ayrıca açıklanacak yıllık rakamdaki revizyon da önemli olacak.  ISM imalat endeksinde öncü veri olarak izlenen bölgesel imalat endeksleri New York, Philadelphia, Richmond ve Kansas City’de ise soft rakamlar görülmüştü. Çin’de resmi PMI verisi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere öncü gösterge olan HSBC PMI endeksi 24 ayın en yüksek seviyesine yükselerek pozitif sinyal vermişti. Bilanço tarafında ise haftanın geri kalanında, Exxon Mobil Corp ve Chevron öne çıkan hisseler. 
Yurtiçinde düzeltme trendi içerisinde oluşan zayıf yükseliş denemelerinin ara direnç noktalarında yeniden satış baskısı yarattığını gözlemlediğimiz IMKB'de, dün devam eden aşağı hareketle birlikte -%3.89 oranında sert bir değer kaybı gerçekleşti. Banka hisselerindeki baskı nedeniyle hafta başında belirttiğimiz global piyasalara relatif olumsuz ayrışmasını sürdüren endeksin, güne 79,000 (50 günlük ÜO) hedef desteğini test ederek başlayacağını düşünüyoruz. 2012 yılı haziran ayından itibaren devam eden yükseliş trendi içerisinde oluşan üç ara düzeltme hareketin de 50 günlük ÜO seviyesi üzerinde tamamlanmış olması nedeniyle bu ortalamayı önemsiyoruz. Gün içerisinde 79,000 desteğini yakından izleyeceğimiz piyasada, bu seviye üzerinde tutunma çabası seans içi tepki alımları beraberinde getirebilir. Ancak olası bu hareketlerin güç kazanması, 80,000 direnci üzerinde gerçekleşecektir. Dolayısıyla zayıf yükseliş denemelerinin ardından devam eden düzeltme hareketinin, 79,000 altındaki hareketlerde ise 77,750 desteğini hedefleyebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu paralelde 84,200 trend desteği altında başlayan düzeltme trendini şu aşamada sürdüren piyasada, seans içi harekette 79,000 desteğinin yakından izlenmesini ve olası tepki sürecine yönelik alım için de 80,000 ara direncinin aşılmasının beklenmesini öneriyoruz.
 
ykb yatırım

Hiç yorum yok: