2 Ocak 2013 Çarşamba

Gündem

 ABD Senatosu'nun mali uçurumu önleyen tasarıyı onaylamasının mali uçurum konusunda kaygıları bertarafetmesiyle endeksler değer kazandı. ABD  vadelileri yüzde 2 primli seyrediyor. Asya cephesinde Çin ve Japonya borsasının kapalı olduğu günde, Çin tarafında beklentilerin üzerinde gelen PMI verisinin de desteğiyle Hong Kong borsası yüzde 2, Güney Kore borsası ise yüzde 1 üzeri primli seyrediyor. Çin'in yeni başkanının mesajında birinci önceliğinin kur olduğunu söylemesiyle

 
Teknik olarak mali uçuruma düşen ABD'de Cumhuriyetçiler'in Senato'nun reddedeceğini tahmin edilen harcama kesintilerini bütçe planına ekleme uğraşından vazgeçmelerinin ardından Temsilciler Meclisi, Amerikalı işçilerin çoğunun vergi artışlarının önlenmesine yönelik planı oyladı.

Tasarı, meclisten 167'e karşı 257 oyla geçti. Oyların partilere göre dağılımına bakıldığında, Demokratların 172'si ''evet'', 16'sı ''hayır'' oyu kullanırken, Cumhuriyetçilerin 85'i tasarıya ''evet'' oyu kullandı, 151 Cumhuriyetçi ise tasarıya ''hayır'' dedi.
Tasarı uyarınca, otomatik harcama kesintilerinin 2 aylığına ertelenmesi, yıllık gelirleri 400 bin dolar ve aşağı olan bireyler ile yıllık geliri 450 bin dolar ve aşağı olan ailelerin önceki başkan George W. Bush dönemi vergi indirimlerinin devam etmesi ve işsizlik maaşları ödemesinin bir yıl daha uzatılması öngörülüyor.

Tasarıya, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in ''evet'' demesi dikkati çekti. Geleneksel olarak meclis başkanlarının oy kullanmaması ve Boehner'in vergi kesintileri konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile en fazla çekişen kişilerden biri olması nedeniyle, bu kez oy vermesi ve hatta ''evet'' demesi önemli görüldü.

Ulusal İstatistik Bürosu ve Çin Lojstik ve Satınalma Federasyonu'nun açıkladığı veriye göre, Çin'de satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında 50.6 seviyesinde gerçekleşti. Kasım ayında da 50.6 seviyesinde gerçekleşen bu verinin, Bloomberg News'un anketine katılan 27 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre 51.0 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Otomobil sektörünün parlayan yıldızlarından Çin'in 2013'te ilk kez Avrupa'dan daha fazla otomobil üreteceği tahmin ediliyor. Çin'in atağı, zorlu bir 12 ay ile karşı karşıya bulunan Avrupa'daki araç sektöründeki sıkıntıları da büyütecek gibi görünüyor.

Maliye’nin yaptığı yeni düzenlemeyle bankalardaki mevduatta ve katılım hesaplarında, Türk Lirası (TL) ve döviz hesaplarda vadeye göre stopaj oranı farklılaştırıldı. 1 yıl vadenin üzerindeki TL mevduatın vergisi 5 puan düşürülürken, 6 aya kadar olan döviz hesaplarının vergisi 3 puan artırıldı.

Damga Vergisi Kanunu kapsamındaki değerli kâğıtlar, kararlar ve mazbatalar, ticari işlemlerde kullanılan kâğıtlar, makbuzlar ve diğer kâğıtlar için maktu vergi tutarları bugünden itibaren yüzde 15 oranında artırıldı.

Yılbaşı ile birlikte Türkiye yeni zamlara uyandı. Sigarada nispi vergi oranı sigarada yüzde 65’ten yüzde 65.25’e yükseltildi.

Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2013 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 200 lira artışla 3.200 TL olarak tespit edildi. Sakatlık indirimi tutarları, birinci derece sakatlar için 800 TL, ikinci derece sakatlar için 400 TL, üçüncü derece sakatlar için 190 TL olarak tespit ed ildi. Bu rakamlar 770 TL, 380 TL, 180 TL olarak uygulanıyordu.

Hiç yorum yok: