27 Aralık 2012 Perşembe

Gündem

 
Mali uçurumun önlenmesi için anlaşma sağlanmasına yalnızca 4 gün kala ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner,ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre bütçe açığının azaltılması için anlaşma çalışırken, ABD'nin 2013'ün başlarında temerrüte düşmesini ertelemek için "sıradışı önlemler" alacağını söyledi.
 
Moody's, borçlanma tavanını ABD hükümetinin AAA kredi notu için risk profilinin kalıcı bir parçası olarak gördüklerini belirtti. Moody's ayrıca, borç tavanı konusunun bütçe üzerinde bir anlaşmaya varılana veya hükümet diğer tüm geçici konuları tüketmeyeyaklaşana kadar düzeltilemeyebileceğini öngördüklerini de ifade etti. 
 
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Kongre harekete geçmezse ülkeyi resesyon ile tehdit eden 600 milyar dolar üzerindeki vergi artışları ve otomatik harcama kesintileri  1 Ocak'ta devreye girecek. Ancak ABD'deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler hâlen konuda anlaşmaya varmış görünmüyor.Diğer yandan ABD Hazinesi de 31 Aralık tarihli borç sınırı randevusunu ertelemek için sıradışı önlemler almaya hazırlanıyor.

Noel tatili için Hawaii'ye giden ABD Başkanı Barack Obama tatilini kısa keserek, mali uçurumda anlaşma sağlamak için Washington'a uçuyor. Obama'nın Cumhuriyetçi liderler ile bir araya gelerek, bir çözümde anlaşmaya çalışması bekleniyor. Ancak henüz mali uçurumda da yeni bir tarih açıklanmış olmamasından ötürü ülkenin yalnızca 4 günü kaldı. 

 
Mali uçurum tartışmaları tüketici güvenini de olumsuz etkiliyor. Özellikle dün gelen haberlerden biri de tatil dönemi alışverişleri oldu. Gelen verirle göre geçtiğimiz yılın yarısı kadar alışveriş yapıldığı açıkladı. Dün ABD’den gelen tek olumlu haber ise S&P Case Shiller endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesi oldu
 
Yeni günde Asya’da yukarı yönlü hareketler devam ediyor. Son üç işlem gününde özellikle dün başa geçen Abe hükümetinin yeni teşvikler açıklaması beklentisi yükselen Asya’da MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0.4 yukarıda. Nikkei 10 Mart 2011’den beri en yüksek seviyelere çıkarken, yaşanan deprem ve tsunami öncesine rakamlara dönülmüş oldu. Abe hükümetinin başa gelmesi ile Yen tarafında düşüş yaşanıyor. Zayıflayan Yen ihracatçı şirketlerini rekabet gücünü arttırması nedeniyle yükseliş sürüyor. 

Toyota Motor Corp., kalite itibarını ve küresel çapta satışlarına zarar veren araçlarda gaz pedalından kaynaklanan istenmeyen hızlanma gerekçesiyle açılan davalarda anlaşma yoluna gitti ve 1.1 milyar dolar ödemeye anlaştı.

Çin'in, Fed'in Bej Kitap'ına bakarak düzenlediği bir raporda ülkede ekonomik toparlanmanın "dengesiz" olduğu, perakende, emlak ve madencilikte yaşanan iyileşmenin yükselen stoklar ve düşük şirket borçlanmasıyla karşılaştığı belirtildi.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki sanayi şirketlerinin kârı Kasım'da 3. ayında da artarak, yeni liderlerin geçiş sürecini kolaylaştırabilecek ekonomideki toparlanma sinyallerini destekledi.Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre sanayi şirketlerinin kârları Ekim'deki yüzde 20.5'lik sıçramanın ardından Kasım'da yıllık bazda yüzde 22.8 yükselerek 638.5 milyar yuana çıktı.


İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, hükümet olarak mevcut durumda dış finans yardımı istememe kararı aldıklarını açıklasa da ileride böyle bir yardım istenmesi halinde bunun Portekiz veya İrlanda’nın aldığından farklı olacağını vurguladı. ABC adlı bir İspanyol radyosuna açıklama yapan De Guindos, ”Bugün itibariyle, Avrupa Merkez Bankası’ndan finans yardımı istememe kararı aldık. Ancak ileride İspanya için daha uygun bir durum olursa bu opsiyon değerlendirilir. Eğer İspanya finans yardımı alırsa bu, Portekiz veya İrlanda’nın aldığı gibi olmayacak” dedi. “
Ekonomi Bakanı, 2014 yılından itibaren Avrupa Merkez Bankası’nın Avro bölgesindeki bankaları tek elden denetleyecek olmasıyla ilgili alınan kararın çok önemli olduğunu belirtti.


Bireysel emeklilikte fon tutarı bu yıl 5 milyar TL’lik yeni girişle 20 milyar TL’yi aştı. 2013’te de 5 milyar TL giriş bekleniyor. ‘100 TL ödeyene 25 TL devlet katkısı’nın sektöre ivme kazandırması ve fon tutarının 30 milyar TL’yi yakalaması bekleniyor.

Hiç yorum yok: