24 Aralık 2012 Pazartesi

Gündem

Piyasalar için kısa haftaya girilirken hem Asya’da hem Avrupa’da pek çok piyasa kapalı. Buna karşın siyasetin gündemi karışık. Haftasonu gözler Monti’nin 3 saat süren toplantısından oldu. Seçimlere girmeyeceğini fakat başbakan olarak atanması halinde kabul edeceğini belirtti. Berlusconi’nin hafta sonu yaptığı açıklamalarda ise yine Monti’ye yüklendi. İtalya Cumhurbaşkanının görev süresinin yılın ikinci yarısında doluyor olması Monti’nin adının bu koltuk için geçebileceği de haftasonu gündeme gelen bir başka konu oldu. Cuma günü Monti’nin istifası sonrasında özellikle bankacılık sektöründe sert geri çekilme yaşanırken 10 yıllık tahvil faizleri 5 baz puanlık artış ile yüzde 4.47’ye yükseldi.
Japonya’dan gelen açıklamalarda Merkez Bankası yüzde 2 enflasyon hedefini koymazsa  Merkez Bankası yasasını  değiştirilebileceği günün önemli açıklaması oldu.
Noel tatili nedeniyle Avrupa'nın büyük bölümünde bugün piyasalar kapalı olacak. Ancak işlemlerin devam edeceği İngiltere ve Fransa'da piyasaların küçük artılar ile açılmaları bekleniyor.  IG Markets, FTSE 100'ün 2, Cac-40'ın 5 puan artıda açılacağını tahmin ediyor. Analistler, IMF'in Cuma günü yaptığı açıklamada Fransız bankalarının Avro Bölgesi krizi nedeniyle karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekmesi sonrası, bugün gözlerin Fransız
bankalarında olabileceğini ifade ediyorlar. ABD vadeli endeksleri ise geriliyor. Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 54 puan kayıpla 13.083 puanda.
ABD'deki yasakoyucular, Kongre ve ABD Başkanı Barack Obama'nın 1 hafta içinde ABD yi resesyona itebilecek olan 600 milyar doları aşan vergi artışları ve harcama kesintilerini önleyebileceklerine dair inançlarını yitiriyor.

Görevinden resmi olarak çekilmesinin ardından İtalya'da seçim ve bir sonraki hükümete yönelik tartışmalar arttı. Piyasalar ve ekonomi çevresi İtalya'nın teknokrat başbakanı Mario Monti'nin seçimlerde aday olup olmayacağını merakla beklerken, Monti, seçimlerde yarışmayacağını, ancak kendi ekonomik ajandasını destekleyen bir koalisyonun adayı olmayı değerlendireceğini söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, kırsal ve şehir arasındaki ayrımı azaltmak için çiftçilerin arazi haklarını iyileştireceğini ve kırsal gelirler ile kamu hizmetlerini destekleyeceğini söyledi.

Tarihinin en büyük malı krizlerinden biriyle çalkalanan Avrupa’da AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, mali çevreleri rahatlatan bir Noel mesajı verdi. Van Rompuy, 2012'nin çok çetin bir yıl olmasına rağmen aynı zamanda da dönüm noktası olduğunu söyledi.

Türkiye, yeniden değerleme oranı kapsamında yeni yıla yeni zamlarla uyanacak. Trafik cezaları, ehliyet ve noter harçları gibi iğneden ipliğe birçok kalemde yüzde 7.8’lik vergi artışı yapılacak.

Hiç yorum yok: