27 Eylül 2012 Perşembe

Günün Yorumu

Başbakan Erdoğan hükümetin doğalgaz fiyatlarına zam yapmak zorunda olduğunu belirterek bu konudaki tartışmalara son noktayı koydu. Doğalgaz zammı muhtemelen bu haftasonu (elektrik zammı bugün EPDK toplantısından sonra açıklanabilir) açıklanacak ve 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Doğalgazda yaklaşık %10-15 fiyat artışı (bu da elektrik fiyatlarına %5-7.5 artış olarak yansıyacaktır) bekleniyor.
 
Doğalgaz ve elektrikte fiyat artışları enflasyonu artıracak ve ayrıca da sanayi şirketlerinin marjlarını baskılayacak, bu nedenlerle piyasa etkisi negatif olacak.Diğer taraftan, İspanya’yı kurtarma planının bugün açıklanması bekleniyor.  AB otoriteleri İspanya kurtarma programı ve Avrupa Merkez Bankası’nın sınırsız tahvil alımı planı üzerinde bir süredir çalışıyorlar.
 
Bununla birlikte, İspanya’nın bütçe hedefleri ve iç sorunlarına dair belirsizlikler devam ediyor ve hisse senetleri piyasalarını küresel bazda olumsuz etkiliyor. Bu konuda en ufak  bir ilerleme dahi piyasalarda biraz toparlanmayı beraberinde getirebilir diye düşünüyoruz.  Fakat, iyimserliğin çok da uzun sürmeyeceğini; artan enflasyon kaygıları ve 2y12’de büyümenin ılımlı kalacak olmasının tahvil faizlerini de baskılayarak hisse senetlerine yatırım iştahını yakın dönemde azaltacağını öngörüyoruz.

Hiç yorum yok: