28 Ağustos 2012 Salı

Not arttırımı çok yakında mı?



Fitch dün Türkiye hakkında kapsamlı bir analiz yayınladı. Bu raporla beraber, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye (BBB-) yükseltilmesinin artık an meselesi olduğu iyiden iyiye dillendirilmeye başlandı.
 
Fitch Türkiye hakkında dün yayınladığı raporda şu ifadelere yer verdi:
 
"Türkiye'de yumuşak iniş süreci şu ana kadar yolunda gidiyor. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda ilerlerken, enflasyon ve cari açık azalıyor. Ancak yüksek dış finansman gereği küresel piyasalardaki olumsuz şoklara karşı kırılganlığın sürmesine neden oluyor.
 
Büyümenin potansiyele yaklaşması, enflasyonun hedefe doğru gerilemesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyelere daralması kredi notunun BB+'dan BBB-'ye yükseltilmesine neden olabilir.”
 
Fitch ayrıca 2012 büyümesini %2,8, 2013 büyümesini %4,5 olarak beklerken, cari açığı ise 2012 için 60 milyar $ (GSYİH’nın %7,5’i), 2013 için de 59 milyar $ (%6,6) olarak bekliyor.
 
Fitch’in not arttırımı için sunduğu formül zaten malumun ilanı. Bu üç şartın birarada gerçekleşmesi halinde not arttırımı doğal olarak kaçınılmaz olur. Bununla beraber, Fitch’in tahminlerini fazlaca iyimser buluyoruz. Ekonomik büyümenin 2013’de %4,5’e yükselmesi halinde cari açıkta gerileme (petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş olmadığı takdirde) pek mümkün görünmüyor.
 
Öte yandan cari açıkta son dönemdeki gerilemenin nedeni yapısal olmaktan çok döngüsel, yani ekonomideki hızlı yavaşlamaya paralel olarak cari açık da geriliyor. Türkiye ekonomisinin ithalata (ve yabancı sermaye girişine) dayalı büyüme modeli değişmedikçe de cari açıkta kalıcı bir gerileme olması mümkün değil. Bu nedenle daha önce yayınladığımız raporlarda hep, piyasanın kredi notu artış beklentilerine katıl(a)madığımızı belirttik.
 

Ancak, kredi derecelendirme kuruluşları üzerinde Türkiye’nin kredi notunun arttırılması konusunda ciddi bir baskı bulunduğunu da görüyoruz. Bu baskının en somut nedeni de piyasada Türkiye’nin CDS’lerinin, çok uzun süredir, notu A olan bazı ülkelerin CDS’lerinden bile düşük olması (yani Türkiye’nin borçlarını ödeyememe riskinin çok daha düşük görülmesi). Ek olarak, Türkiye’nin ekonomik görünümünün bugünle kıyaslanmayacak ölçüde kötü olduğu 1993 yılında bile, kredi notu yatırım yapılabilir seviyede olduğunu hatırlatalım (Türkiye’nin kredi notu 1994’ün başlarında yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmişti). Kredi derecelendirme kuruluşlarının bunu da sorguladıklarını düşünüyoruz. Özetle, kredi kuruluşları aslında not arttırımı için fırsat kollluyor. Bu nedenle, enflasyonun yıl sonuna kadar düşüş trendinde olacağı da gözönüne bulundurulduğunda, cari açığın biraz daha gerilemesi Fitch’i bir not arttırımına sevkedebilir. Fitch’in 2013 için gayet iyimser tahminlerde bulunması, bir kredi notu arttırımının ön hazırlığı olabilir.

Hiç yorum yok: