8 Ağustos 2012 Çarşamba

Gündem de Neler Var ?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, 1 İspanyol bankasının uzun vadeli kredi notlarını negatif izlemeye alırken, 3 bankanın notlarını da negatif izlemede tutmaya devam etti. 

S&P, Banco Popular Espanol S.A.'nın BB+ olan uzun vadeli kredi notunu negatif izlemeye alırken, Bankia S.A.'nın BB+, Banco Financiero y de Ahorro'nın B+ ve Ibercaja Banco S.A.'nın BBB-/A-3 olan uzun vadelinotlarını negatif izlemede tutmayı sürdürdü.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ndeki kreditörlerinin daha fazla desteğine ihtiyaç duyabileceğini gerekçe gösteren kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Yunanistan'ın kredi notunu görünümünü negatif olarak belirleyerek, not indiriminin olabileceği sinyalini verdi.

devamı için lütfen tıklayınız...

Fed Başkanı Ben Bernanke, Washington'da katıldığı toplantıda finansal eğitim ve planlamanın ekonomiyi desteklediğini belirtirken, ABD'deki rekor düşük faizlere ve Avrupa'daki borç krizine de değindi.Finansal eğitimin bütç ve tasarruf planları yapmada büyük önem taşıdığını vurgulayan Bernanke, düşük faiz oranlarına ilişkin soruya da, "Düşük olmalarının ardından kırılgan toparlanma gibi önemli bir neden var. Fed, istihdam ve büyümeyi normal seviyelerine döndürmeye çalışıyor" dedi.

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) CEO'su Muhammed El-Erian, ekonomiyi yeniden sağlıklı hâle getirmek gibi konularda Fed'in "yetersiz" olduğunu savundu ve "Fed'in yapabileceği en iyi şey fırtınayı biraz ertelemek. Bankanın büyümeyi desteklemek ve yapısal sorunları çözmek için silahı yok" dedi.

İtalya'da Temsilciler Meclisi, teknokrat kabinenin sunduğu yeni birtakım tasarruf tedbirleri içeren toplamda 26 milyar euro değerindeki yeni önlem paketini kabul etti ve kararname yasalaştı. Öte yandan, İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü ISTAT'ın açıkladığı verilere göre, ülke ekonomisinin yılın ikinci üç aylık döneminde yüzde 0,7'lik bir daralma gösterdiği bildirildi. 

Yunanistan'da üç partili koalisyon hükümeti, AB ve IMF'den alınacak krediler karşılığı 2013-2014 yılları için istenen 11.5 milyar euroluk tasarruf önleminin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

Moody's, Yunanistan'ın karşısındaki sıkıntılara ilişkin kehenatler nitelediğindeki raporunda, sorunlu tahvil takaslarında bulunmuş olan ülkelerin, ikinci kez temerrüt riskinin bulunduğunu belirtti.


Fisher bunun siyasi baskıya boyun eğildiği şeklinde yanlış bir izlenim oluşturabileceği uyarısında bulundu. Dallas Fed’in de başında bulunan ve sıkı para politikası yanlısı tavrıyla bilinen Fisher, ekonomi ve yüksek işsizlik oranıyla ilgili gerçek sorunun Kongre’nin mali politika konusundaki eylemsizliği olduğuna dikkati çekti. Fed’in, altı hafta sonra yapacağı  para politikası kurulu toplantısından önce konuşan Fisher, bankanın siyasi faktörlerden etkilenebileceği düşüncesinin doğru olmadığını, ancak bankanın yine de herhangi bir yanlış anlaşılmaya karşı önlem alması gerektiğini ifade etti. Çok sayıda uzman Fed’in Eylül ortasındaki toplantısında üçüncü tur nicel gevşeme yönünde karar alabileceğini düşünüyor.


New York Eyalet Yönetimi, yürüttüğü soruşturmada 30 bin sayfalık belgeyi incelerken bankanın hisseleri dün yüzde 23’lük düşüş kaydederek 24 yıl önceki seviyesine kadar geriledi. Standard Chattered’ın böylesine büyük bir parayı 10 yıllık süreçte aklamak adına işlem yaptığı belirtilirken banka yönetimi iddiaları kesin bir dille yalanlıyor.

Barclays Capital, Citigroup'un Morgan Stanley ile birlikte sahip olduğu perakende aracılık şirketinin değerini yüksek göstermesi sebebiyle 6 milyar dolar ceza alabileceğini belirtti. Anlaşmazlık, Morgan Stanley'nin yüzde 51'ine sahip olduğu ortak girişimin yüzde 14'ünü daha almak istemesiyle baş gösterdi.

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği biri gösterge tahvil olmak üzere iki ihalede de fai zlerin beklentilerin üzerinde oluşmasının ardından, bankacılar son dönemde artan girişlerin ardından yabancı talebinin zayıf kaldığını belirtirken, buna paralel ikincil piyasada gösterge faiz 16 baz puana kadar yükseldi, yüzde 7.70'i gördü.

Karşılıksız çek sayısı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 89.5 artışla 74 bin adete yükseldi. Karşılıksız çek sayısı 2012 yılı Ocak ayına 62 bin 778 ‘lik rakamla başlamıştı.

Hiç yorum yok: