7 Ağustos 2012 Salı

Gündem de Neler Var ?


Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi ve borç krizinin çözüm önerileri karşısındaki en büyük muhalefet olan Almanya'nın başbakanı Angela Merkel'in hükümetinin Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım planını desteklemesi ve ABD'de şirket kazançlarının beklentileri aşmasıyla New York Borsası yükseldi; Standard&Poor's 500 Endeksi 3 ayın zirvesine tırmandı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bankaların dağıttıkları krediler resesyonun bitimine işaret eden Haziran 2009'dan bu yana en  büyük sıçramasını kaydetti. Fed rakamlarına göre tüketici ve şirketlerin aldığı krediler 25 Temmuz'da sonlanan haftada 7.1 trilyon dolara ulaşarak, Ekim 2008'deki pik noktasının yalnızca yüzde 2.9 altına işaret etti. 

devamı için ltf tıklayınız...


ABD Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yeni bir tur parasal genişlemeden kaçınmasa da, birçok ekonomist her geçen gün ekonomik göstergelerin Fed'i adım adım QE3'e yaklaştırdığına inanıyor. Ancak Wells Capital Management'ın baş yatırım stratejisti James Paulsen, Fed'in ekonomiyi kendi kendine toparlanmasına ve sıçramasına izin vermesinin gerektiğini düşünüyor.

Avrupa için en iyisinin olmasını uman Wall Street bankaları, bir yandan da sessizce Euro Bölgesi'nden bazı ülkelerin çıkabileceğine hazırlanıyor. İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, Euro Bölgesi ülkelerindeki yatırımlarını azaltan ABD'nin büyük finansal kuruluşları, diğer kurumlara ve müşterilerine de kontratlarını yeniden yapılandırılmalarını ya da başka ortaklar bulmalarını telkin ediyor.

ABD'deki New York eyaletinin finansal regülatörü, Standard Chartered bankasının, İran hükümetinin 250 milyar dolarlık işlemlerini gizleyerek, "Amerikan finansal sistemini teröristlere, silah tacirlerine, uyuşturucu kaçakçılarına ve yolsuz rejimlere karşı kırılgan hâle getirdiğini" öne sürdü.  

 IMF'in bu yöndeki baskısının Atina'ya yapılan Troyka ziyaretinin Yunanistan'daki derin resesyonun ülkenin kurtarma programını bu yılın başlarında belirlenen hedeflerden saptırmış olduğunu göstermesinin ardından geldiği ifade ediliyor. 
     

Suriye sınırında durma noktasına gelen ticaret, sınır kentimiz Hatay’ı tam anlamı ile bir ekonomik krizin eşiğine getirdi. Pek çok firmanın mali krizin içine girdiği bölgede en büyük darbeyi, Suriye üzerinden transit geçişle tüm Ortadoğu’ya mal gönderen yaş meyve sebze sektörü gördü. Sektörün şu ana kadarki ihracat kaybının 200 milyon doları bulduğu ifade ediliyor.

Hiç yorum yok: