14 Ağustos 2012 Salı

Gündem de Neler Var ?

Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Avro'ya yönelik eleştirileriile ön plana çıkan Markus Kerber liderliğinde bir grup, Alman Anayasa Mahkemesi'ne bir dilekçe vererek, ESM konusunda karar almadan önce, İrlandalı bir milletvekilinin açtığı dava nedeniyle aynı konuyu görüşen Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı'nın kararının beklenmesini istediler.  Mahkemenin bu talebi kabulü halinde 12 Eylül'de bir karar alınması muhtemel görünmüyor. 

Morgan stanley tarafından bugun yapılan acıklamada cın ekonomısı buyume Beklentısı bu yıl ıcın yuzde 8.5'ten yuzde 8'e ve 2013 ıcın yuzde 9'dan Yuzde 8.6'ya dusuruldu.

Çin'den ABD'ye merkez bankalarının teşvik programı için harekete geçecekleri spekülasyonu altına yatırım talebini beslerken kıymetli metal yükseliyor.


Fransa'da tufe temmuz'da yıllık % +1.9 arttı. Fransa'da gsyh 2.ceyrekte 1.ceyrege gore % 0 (beklentı: % -0.1)

Şimdi piyasa uzmanlarının radarında 3 nokta öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası FED’in bilanço dengesine dair yapacağı açıklama bunlardan biri olarak öne çıkıyor. ABD ekonomisinin destekleyici bir açıklama ile uzun vadeli ABD tahvillerinde yükselişin devamı öngörülüyor.  ABD 10 yıllıklarına bakıldığında geçtiğimiz haftalardaki performansı ile son 3 ayın en yüksek seviyelerini görürken yukarı yönlü hareketin devamı halinde 6 ayın en uzun süreli yükselişini yaşamış olacak.

Her ne kadar son dönemde 31 Ağustos’ta yapılacak olan Jackson Hole toplantısı fazla anlam yüklenmemesi gerektiği yönünde telkinler yapılsa da piyasaların radarında bir diğer önemli konu bu toplantılarda Bernanke’nin yapacağı açıklamaları olacak. Son dönem üst üste iki Jackson Hole toplantısında parasal genişleme duyurusu yapılması bu toplantı için heyecanın yükselmesine neden oluyor.

Avrupa'daki borç krizinin bölge bankalarının uzun vadeli tahvillerinin değerini düşürdüğüne dikkat çeken Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Avrupalı bankaların bazılarının, yatırımcılardan tahvillerini iskontolu olarak geri aldığını öne sürdü. Gazete, bankaların bu şekilde de fiyat değişikliğini muhasebe kazançları altında yansıtarak, kârlarını artırdığını yazdı.

Kolombiya Maliye Bakanı Juan Carlos Echeverry, ülkenin "kur savaşı" adına pezoyu zayıflatmasının gerektiğini söyleyerek merkez bankasını, günlük minimum 20 milyon dolar satın alması çağrısında bulundu. Filipin pezosunun 4 yılın zirvesine tırmanmasının ardından Filipinler, yabancı fonların mevduat hesaplarına girişini engelledi ve Temmuz'da faiz indirdi. Çin'de ise yetkililer yuanın referans oranının Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine çekti. Citigroup Inc., Çin'in bu hamlesinin Asya paraları için zorluk çıkaracağını öngörüyor.

Asya'nın 3. büyük ekonomisi Hindistan'ın Merkez Bankası Başkanı Subbarao, ülkenin gelecekteki bir krizle mücadele etmek üzere daha fazla teşvik sunamayacağını, yüksek enflasyonun bankanın seçeneklerini sınırladığını söyledi.

Dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'nun CEO'su Muhammed El-Erian, ne ABD Başkanı Barack Obama ne de Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'nin ekonomiyi ilerletecek planlar sunmadığını ve her iki liderin de halkı öfke hezeyanına sürükleyebileceğini söyledi.

Yeni ekonomi devi Google, bu yıl satın aldığı ABD’li cep telefonu üreticisi Motorola Mobility biriminden yaklaşık 4 bin kişiyi işten çıkarıyor. Bu rakam, 20 bin kişinin çalıştığı Motorola biriminin yüzde 20’sine karşılık geliyor.

Yılın ilk altı ayına ilişkin cari açık verisinin beklentilerden hızlı bir düşüş trendine işaret etmesine karşın dünyada yükselen petrol fiyatlarının petrol ve doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını ithal eden Türkiye'de cari dengeyi ve enflasyonu olumsuz etkileyebileceği endişeleriyle TL değer kaybetti.

2011’de toplam tüketim harcamalarının yalnızca yüzde 3.9’u eğitim ve sağlığa ayrıldı. Konut ve kira yüzde 25.8’le aslan payını aldı, ulaştırma harcamaları çıkışını sürdürerek yüzde 17’yi aştı

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Enerji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle, termik ve hidroelektrik santral tasarımı, nükleer santral üretimi, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim teknolojileri gibi alanlarda sağlanacak gelişmelerle, 10 yılda enerjide yerli üretimin en az yüzde 20 artacağını söyledi.

Kümülatif yıllık cari açık ekonomideki yavaşlama ve dış ticaret dengesindeki dengelenme sürecine p aralel haziranda bir yıllık bir aranın ardından ilk kez 63.5 milyar dolara geriledi ve bu yıl ilk kez Orta Vadeli Program’da yer alan 65 milyar dolarlık hedefin altına indi. Merkez Bankası verilerine göre, cari açık haziran ayında beklentilere yakın gelerek 4.247 milyar dolar olurken, ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine 13.685 milyar dolar azalarak 31.083 milyar dolara geriledi.

Hiç yorum yok: