3 Temmuz 2012 Salı

Piyasalardaki Gelişmeler

Geçen hafta AB liderler zirvesinden süpriz sonuçların çıkmasının borsalarda yarattığı ralli havası Avrupa borsalarında sürerken, ABD borsa endeksleri daha mutedil bir yükseliş ile dünü kapattı. İMKB ise, geçen hafta gelişmiş ülke borsalarından olumlu ayrışması nedeniyle daha yüksek getiri sağlaması nedeniyle %1 civarında düşüşle dünü kapattı.

Dün güne Çin ve Japonya’dan gelen olumlu ekonomik verilerin ışığında moralli başlayan piyasalar; Euro Birliği MB’nın (ECB) bu hafta Perşembe günü yapacağı toplantısında faiz indirimi dahil, borç krizinin çözümüne dair önlemler alacağına dair beklentiler ile olumlu seyrini sürdürdü. Öyle ki Finlandiya’nın dün Avrupa Kalıcı Kurtarma Fonu ESM’nin ikincil piyasadan devlet tahvili almasına onay vermeyeceğini açıklayarak, geçen hafta AB zirvesinden çıkan uzlaşma görüntüsünü bozmasına rağmen; borsalar, moralli havasını kaybetmedi. Hatta Finlandiya Başbakanı’nın dün yaptığı konuşmasında Hollanda’nın da kendileri ile aynı fikirde olduğunu ve Euro Bölgesi’nde bu konuda bir oy birliği sağlanamayacağını söylemesine rağmen...


Şimdilik ECB toplantısına odaklanan piyasaların ilerki dönemlerde olumsuz bir haber aradığında ön plana alacağı Finlandiya’nın dünkü çıkışı not edildi. Zira şimdilik piyasa aktörleri piyasalara gelecek yeni paranın spekülasyonu peşinde. San Francisco FED Başkanı Williams’a göre FED’in para politikasını gevşetmeye hazır olması ve bu durumun enflasyon yaratmayacağını söylemesinin amacı da; sadece dün ABD’den gelen beklentilerden kötü gelen dataların etkisini azaltmaya yöenlik değildi. Cuma günü gelebilecek istihdam datasının kötü gelmesi durumunda piyasaları beklenti içerisinde tutmaktı.

İçeride ise; geçen hafta gelişmiş ülke borsalarından daha fazla yükselen İMKB’de kar satışlarının etkili olduğu bir gün yaşandı. Dün gelen büyüme datasının beklentilerin üzerinde olması ve bugün açıklanacak enflasyon verilerinin de düşüşe işaret edeceğine dair beklentiler endekste kar satışları görülse de senet bazlı hareketliliği canlı tutuyor.

Özetle; AB liderler zirvesi sonrası yaşanan olumlu havanın ardından ECB’nin Perşembe günü yapacağı toplantıda faiz indirimi yapacağı beklentisi piyasaların ana gündemi. Bu beklenti içerisinde ve olumlu moddaki piyasaların gözü “şimdilik” olumsuz haberleri dikkate almıyor.

Hiç yorum yok: