16 Temmuz 2012 Pazartesi

Bernanke Yarın ne diyecek

Haftanın en kritik olayı, Fed Başkanı Ben Bernanke’nin Salı ve Çarşamba gün Kongre’de sorulara vereceği cevaplar. Pazartesi günü haftaya çalkantılı fakat yatay  başlayan borsalar Bernanke’yi nefessiz takip ediyor.  Ancak, Bernanke’nin henüz QE (parasal genişleme) için tarih vermesi beklenmiyor.  Uzmanlara göre, QE dördüncü çeyreğe sarkabilir.  ABD başkanlık seçimleri de Fed’in kararında önemli rol oynayacak.

Bazı yatırım bankaları Bernanke’nin yarın Ağustos’da QE sinyalini vereceğini öne sürerken, çoğunluk bu hamlenin daha geç gerçekleşeceği düşüncesinde. Yarın ve Çarşamba günü Bernanke’nin ABD ekonomisinin daha fazla güç kaybetmesi halinde QE yapacağının altını çizmesini ve elindeki silahları tanıtmasını bekliyor.

Fed “çok düşük” faiz vaadini 2014 sonrasına uzatabileceği gibi, Japon ve İngiliz MB’ı benzeri, bankaların elindeki kredi portföylerini satın alma girişimi de başlatabilir. Bazılarına göre Fed de AMB’ı gibi bankalara ödediği depo faizini sıfırlayacak.

Danske Bank ABD için büyüme tahminini 23012 için  %2.1 ve 2013 için %2.2 olarak saptarken, başkanlık seçimi ardından başlayacak bütçe kavgasının da ekonomiye zarar vereceğinin altına çizdi.  Eğer geçen Ağustos’ta olduğu gibi, Kongre ve Beyaz Saray sona eren vergi indirimlerini uzatmak ve otomatik bütçe kesintilerini ertelemek üstünde uzlaşmazsa, 2013 GSYIH’de %1-2 civarında ek daralma yaşanabilir.

ABD ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde başgösteren bozulmanın mevsimsel değil kalıcı olduğunu hatırlatan ekonomistler başkanlık seçimlerinin de belirsizlik yarattığını ifade ettiler. AB ve Çin’de gelen talebin daralması da ekonomiyi zorluyor.  Cuma günü Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi 2012’nin en düşük değerini alırken, Perşembe günü ilk işsizlik başvuruları mevsimsel unsurların desteğinde Mayıs’tan bu yana en düşük düzeyine gerilemişti.

Atilla Yeşilada

Hiç yorum yok: