8 Haziran 2012 Cuma

Gündem

Fitch İspanya’nın kredi notunu üç basamak indirerek A’dan BBB’ye düşürdü ve not görünümünü negatif olarak açıkladı. Açıklamaya göre İspanya bankalarını kurtarmak için gerekli rakam 60-100 milyar euro arasında oluşabilir.
Çin Merkez Bankası politika faizini 2008 krizinden beri ilk kez indirerek %6,56’dan %6,31’e düşürdü.
Merkez Bankasının haziran ayı 1. beklenti anketinde haziran enflasyon beklentisi 0,13 oldu. Yılsonu enflasyon beklentisi ise %7,66’dan %7,47’ye geriledi. Ankette yılsonu büyüme beklentisi değişmeden %3,2 olarak kalırken, cari açık tahmini 65 milyar doların altına geriledi.
İspanya’nın dün gerçekleştirdiği 10 yıllık tahvil ihalesinde 611mn euroluk satışın üç katı kadar talep geldi. İhalede faiz oranı nisandaki %5,74 seviyesinden %6,04’e yükseldi.
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke Kongre sunumunda işsizlikte son zamanda görülen düşüşün aslında normal seyir olduğunu, 2011’in sonu ile 2012 başında izlenen yükselişlerin krizde kaybedilen istihdamın geri kazanılmasından kaynaklandığını açıkladı. Ekonominin gelecek dönemlerde yavaş bir hızda büyümeye devam edeceğini belirten Bernanke, euro bölgesindeki sorunların ABD’yi ihracat, finansal piyasalar ve tüketici güveni kanallarıyla olumsuz etkilediğini belirtti. Ekonominin büymesi konusunda mali politikaların önemini vurgulayan Bernanke yeni gevşeme tedbiri konusunda herhangi bir sinyal vermedi.
Fitch analisti ABD’nin gelecek yıl bütçe açığını kontrol altına almayı amaçlayan güvenilir bir plan ortaya koymaması halinde AAA olan kredi notunu indirebileceğini açıkladı.

Hiç yorum yok: