8 Haziran 2012 Cuma

Euro/Dolar ve Dolar/TL Yorum - 08/06

Euro/Dolar paritesi; bir süredir önemle belirttiğim gibi 1,22’lerden başlattığı tepki hareketini 1,2650 direnç bölgesine yakın seviyelere değin dün taşıdı. Ancak Bernanke’nin konuşması ve FITCH’in açıklamaları bahane edilerek bu sabah yeniden 1,25 seviyelerinde. Kısa vadeli yükselen bir trend kanalı içerisinde hareket eden paritenin 1,25’in altına gelmemesi kıs avadeli hareketli ortalamaların birbirlerine yaklaşmasına yardımcı olacağından güç toplama hareketi olarak görülmelidir. Ancak 1,25’in altında kalınması hareketin yeniden 1,22’lere yönelmesine neden olabileceğinden 1,25 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.


Dolar/TL Yukarıda iki grafik vermeye bugün de devam ediyorum. Üstteki grafik Dolar/TL’nin, altındaki grafik de TCMB’nın TL değeri konusunda baz aldığı kur sepetinin grafiği. Bilindiği gibi kur sepeti Dolar/TL ile Euro/TL’nin fiyatının toplanarak 2’ye bölünmesi ile oluşturuluyor. Bu nedenle de TL’nin Euro ve Dolar karşısında Euro/Dolar paritesinden  bağımsız olarak değerlenip değerlenmediğini göstermesi açısından önemlidir.

Bir süredir önemle belirttiğim 2,07 seviyesinin hemen altına yeniden gerileyen kur sepetinin bu seyrini sürdürmesi hedef olarak 1,82’lerin dün görülmesine neden oldu. Bu seviyenin teknik olarak önemli destek konumunda olması ve Dolar’ın uluslararası piyasalarda yeniden değer kazanması Dolar/TL’nin de yeniden 1,83’ün üzerine çıkmasına neden oldu. Ancak kur sepetindeki teknik görüntünün 2,07’nin yenidne üzerine çıkılmadıkça TL’deki değer kazancını süreceğini göstermesi Dolar/TL’nin  de dün başlattığı tepkinin kalıcı olma ihtimalini azaltıyor.

Bu teknik görüntü ışığında, Dolar/TL’nin başlattığı tepkinin; 1,84’lere kadar çıkabileceği ama kur sepetinde 2,07 geçilmedikçe, daha yukarı gitmesinin zor olacağı görülüyor. Diğer taraftan 1,82’nin altına gelinmesi ise; Dolar/TL’nin yeniden 200 günlük hareketli ortalması olan 1,78’i hedeflemesine neden olabilecek bir düşüş trendine başlayabilecektir.

Hiç yorum yok: