14 Haziran 2012 Perşembe

Gündem de Neler Var ?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı gazetecilerle toplantı düzenledi. Babacan cari açıkta en kötünün geride kaldığını, finansman kalitesinin düzelmekte olduğunu açıkladı. Babacan kredi büyüme hızının yıl sonunda %15 olabileceğini ekledi. Babacan Türk bankalarındaki sorunlu ülke tahvillerinin ihmal edilebilir seviyede olduğunu ve Hollande’nin söylediklerini yapması durumunda Fransa’nın sorunlu ülkeler arasına katılacağını belirtti.
Bireysel emeklilikte vergi indirimi yerine devlet katkısı getiren Bireysel Emeklilik Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre devlet sisteme konulan paranın %25’i oranında katkı sağlayacak. 
Yunanistan’da 6 Mayıs seçimlerinde en yüksek oyu alan ikinci parti olan Syriza’nın lideri Pazar günü yapılacak seçimleri kazanmaları durumunda AB ve IMF programına karşı olan Demokratik Sol ve Komünist Partileriyle koalisyon kurabileceğini açıkladı. Syriza Lideri Yunanistan’ı Euroda tutmaya kararlı olduğunu belirtti.
ABD’de üretici fiyatları mayısta %1 düşüş kaydetti. Piyasa beklentisi %0,6 düşüş yönündeydi. Öte yandan ABD’de perakende satışlar mayısta %0,2 ile beklentilere paralel bir düşüş gösterdi. Veriler ABD ekonomisinde toparlanmanın sona erdiğini gösterirken, yeni bir parasal gevşeme beklentilerini artırdı.
Güney Kıbrıs’ın Avrupa Bakanı G. Kıbrıs bankalarının birkaç hafta içinde 1,8 milyar euroya ihtiyacı olduğunu, yardım talebinde bulunulursa bunun 4 milyar euro olabileceğini açıkladı. Öte yandan dün gece Moody’s Yunanistan’ın eurodan çıkabileceği endişesiyle Güney Kıbrıs’ın kredi notunu Ba3’ten Ba1’e indirdi.
Moody’s İspanya’nın kredi notunu üç basamak indirerek Baa3’ten A3’e çekti ve görünümün negatif olduğunu açıkladı. Not indirimine gerekçe olarak ülkenin zayıflayan ekonomisini, sermaye piyasalarına sınırlı erişimini gösterdi. Eagan Jones ise İspanya’nın kredi notunu B’den CCC+’ya indirdi. İspanya’nın tahvil faizi %6,82 ile yeni bir rekor kırdı.

Hiç yorum yok: