2 Mayıs 2012 Çarşamba

İMKB Bugün İçin Beklenti

İMKB30 spot endeks, bu haftanın ilk gününde şanssız bir hava ile girdi. Zira VOB’da nisan vadeli İMKB sözleşmelerinin son işlem günüydü ve ertesi gün de tatil olduğundan satış baskısı olması gerekenden daha ağırdı. Uluslararası piyasalarda da türev sözleşmelerin vade sonlarında yaşanan oynaklık, hele tatil öncesi dönemin belirsizliğine denk gelirse önemli bir volatilitenin oluşmasına neden olur.

Çünkü VOB, İMKB30 sözleşmelerinde pozisyon alanların sonraki vadeye taşımaları sürecinde oluşan fiyat algısı, spot piyasada VOB’da alınan pozisyonun karşı bacağını açan arbitrajörlerin spot piyasadaki tutumları ve spekülatif amaçlı tatil sonrasının fiyatlanma çabası 30 nisan günü İMKB’de gelen beklentilerden yüksek satış dalgasının ana sebebi oldu. Özellikle 16:47 – 17:17 arasında fiyat ortalamaları kabaca oluşan İMKB30 nisan vadeli sözleşme fiyatı sabit kalırken, sonraki vade olan haziran vadeye, yurtdışında kapanışa doğru artan satışların etkisiyle gelen satış dalgası, nisan vadede poizsyon kaparken spotta da karşı bacağını kapamaya çalışan arbitraj satışları ile birleşince satışlar son 30 dakikada daha da sertleşti. Tabii bu satış dalgası içerisinde S&P’nin haberinin henüz kimse tarafından bilinmediğini varsayıyorum.
Sonuç olarak İMKB30 spot endeks, önemle uyardığım gibi; geçen hafta zorladığı önemli direnç bölgesi olan 73500-74000 bandını geçemeyerek, yeniden 71300 civarından geçen 200 günlük hareketli ortalamasına doğru sert bir düşüşe geçti. 71000 seviyesinin üzerinde tutunmayı başarması İMKB30 spot endeksin yeniden 73500’ü deneme olasılığı artıracaktır. Ancak 200 günlük hareketli ortalamanın altında kalınması durumunda ise; hedef teknik olarak 67500 seviyesi olabileceğinden; 71000 civarının dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok: