5 Nisan 2012 Perşembe

Teşvik paketinin sektör ve şirketler üzerinde etkisi

Otomotiv: Otomotiv şirketleri hâlihazırda yatırım teşviki kullanıyor.

Bu bağlamda, otomotiv şirketleri içinde şu anda yatırım evresinde olan Ford Otosan bir yatırım teşvikinden faydalanıyor. Bu teşvikle birlikte ilave faydalar sağlanabilir. Şu aşamada, önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Teşvikin otomotiv sektöründe yerel üretimi desteklemek için yan sanayi odaklı olduğunu düşünüyoruz.

Savunma: Aselsan ar-ge teşvikinden fayda sağlıyor ve 2024 yılına kadar kurumlar vergisi ödemeyecek ve aynı zamanda sosyal sigortadan da fayda sağlıyor. Bu nedenle paketin Aselsan'a direkt bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Ancak, teşvik Aselsan'ın alt yüklenicilerini destekleyebilir ve bu da Aselsan'a dolaylı bir fayda sağlayabilir.

Madencilik: Koza Altın ve Park Elektrik gibi maden şirketlerinin Doğu Anadolu'daki çeşitli altın ve bakır faaliyetleri nedeniyle bu teşvik paketinden fayda sağlaması olası olabilir. Her iki şirketin de çeşitli seviyelerde hâlihazırda teşviklerden faydalandığını söyleyebiliriz.

EREGL: Tamamlanmış mal ithalatındaki verginin artırılması, kurumlar vergisinin düşürülmesi, yeni yatırımların sübvansiyon seviyelerinde artış.

KRDMD: Şirket 1,8 milyon ton olan ham çelik üretimi kapasitesini 3 milyon tona çıkarmayı hedefliyor. Bu yatırımların bir kısmında teşvikten faydalanabilir.

AKSA: Yatırım sübvansiyonun seviyesi karbon fiber yatırımlarını içerebilir. Şirketin temel akrilik elyaf faaliyetlerine ilişkin direkt bir etki olmasını beklemiyoruz.

PETKM: Şirket hâlihazırda da devlet teşviklerinin büyük bir kısmını kullanıyor, tamamlanmış ürünlerdeki verginin artırılması marjları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Şirket aynı zamanda etilen, CAN, PTA ve PA segmentlerindeki kapasite artırma yatırımlarında teşvik paketinden fayda sağlayabilir.

TRCAS: Turcas Socar Turcas Ege rafinerisindeki %18,5'lik yatırımı nedeniyle kısmen de olsa teşvik paketinden fayda sağlayabilir.

TATKS: Şirket hâlihazırda %20 kurumlar vergisi yerine %2 kurumlar vergisi ödüyor. Şu aşamada şirketin ilave bir fayda sağlayıp sağlamayacağını bilmiyoruz. Harronova Besi bir önceki yıl açıkladığı zarar nedeniyle ertelenmiş vergi giderine sahip ve tahminlerimize göre bunun 2013 yılına kadar şirketin kârından düşülmesi gerekiyor.
Harronova Besi 2012 yılı sonrasına kadar %20 kurumlar vergisi yerine %2'lik bir kurumlar vergisine tabi olacak.

Hiç yorum yok: