16 Nisan 2012 Pazartesi

Şirket Raporu - Tüpraş

“Fuel-oil dönüşüm” yatırımı kapasiteyi yeniden şekillendirecek Tüpraş iç pazarın talep yapısındaki değişimi takiben İzmit rafinerisinde “fuel-oil dönüşüm” yatırımını başlattı. 2.4 milyar dolarlık yatırımın tamamlanması ile şirket 4.5 milyon ton siyah ürünü (çoğunlukla fuel-oil), yüksek katma değerli beyaz ürüne (çoğunlukla motorin) dönüştürerek 2015 yılından itibaren yıllık ek 500mn dolar VAFÖK yaratacak.

İran petrolü için muafiyet beklentisi devam ediyor İran petrolü konusunda ABD’den muafiyet alan ülkeler arasında Türkiye yer almamış olmasına rağmen, Tüpraş yönetimi önümüzdeki dönemde muafiyet listesine girebilmek için önlemler alıyor. Şirket 2012 yılında İran’dan petrol alımını %20 oranında kısacağını açıkladı. Japonya’nın alımlarını kısarak muafiyet aldığını dikkate alarak, Tüpraş’ın 2013 yılı için muafiyetten faydalanabileceğini ve muhafazakar bir varsayımla 6 milyon ton civarında yıllık alım yapabileceğini düşünüyoruz. Söz konusu azaltım kararının şirkete 70 milyon dolar (0.35dolar/varil) ek yük getireceğini, bununla birlikte VAFÖK’ünün yaklaşık %6’sı civarındaki bu etkinin büyük oranda hisse fiyatına yansıdığını düşünüyoruz.

Yüksek temettü geleneği devam ediyor Güçlü nakit yaratım yeteneği ve hissedarı konumundaki Enerji Yatırımları A.Ş.’nin borç ödemelerinin ana kaynağı olması nedeniyle Tüpraş son yıllarda dağıtılabilir karının ortalama %90’ını dağıttı. Şirket 2011 yılı karından dağıttığı hisse başına brüt 3.93TL (net 3.34TL) nakit karpayı ile temettü verimini %7.5 düzeyinde tutarak geleneğini sürdürdü.


Tüpraş için hedef fiyatımızı 47.50 TL, önerimizi “Endeks Üstünde Getiri” olarak başlatıyoruz  Tüpraş için İndirgenmiş Nakit Akımları ve Uluslararası Karşılaştırma yöntemlerini kullandık. Güçlü uzun vadeli büyüme beklentileri dikkate alarak İndirgenmiş Nakit Akımları yöntemine %60, Uluslararası Karşılaştırma yöntemine ise %40 oranında ağırlık vererek, Tüpraş için hedef fiyatımızı 47.50 TL olarak belirliyoruz. Söz konusu hedef fiyat mevcut piyasa değerine oranla %23 yukarı potansiyele işaret etmektedir

Hiç yorum yok: