20 Nisan 2012 Cuma

Gündem de Neler Var?

  • ABD'den gelen ekonomik verilerin hayal kırıklığına uğratması ve Avrupa'daki borç krizine dair kaygıların EBay Inc. ve Morgan Stanley gibi şirketlerden gelen başarılı bilanço rakamlarını gölgelemesiyle New York Borsası ikinci gününde de düştü.
  • Bugün Washington'daki G-20 toplantısına katılacak olan Kanada ve Avustralya maliye bakanları, krizin İspanya'ya sıçramasıyla Avrupa üzerindeki baskılarını artıran Uluslararası Para Fonu ve ABD'nin safhına katıldı. G-20, Avrupa'nın  durumunun, dünya ekonomisini aşağı çeken faktörler listesinde en üst sırada geldiğini belirtti.
  • Uluslararası Para Fonu IMF, küresel finansal krizden dersler çıkarırken, önceliğin Avrupa'daki borç krizinin kontrol altına alınması olduğunu belirtti.
  • Japonya 60 milyar, Danimarka 7 milyar, Norveç 9.3 milyar ve İsveç ise 10 milyar dolar vereceklerini açıklamıştı. Avrupa Birliği'nin de 200 milyar dolarlık destek vermesiyle, fonun kaynakları 320 milyar dolar artırılmış olacak. IMF'nin şu anda ise yaklaşık 385 milyar dolarlık kaynağı olduğu biliniyor. 
  • Imf baskan yardımcısı naoyukı shınohara dun yaptıgı acıklamada japonya merkez bankası'nın ekonomıye destek vermek adına para polıtıkalarında yenı gevsemelere gıtmesı gerektıgı ancak ulkenın fınansman kosullarını duzeltmeye yonelık guvenılır bır planının eksıklıgının de merkez bankası tarafından dıkkate alınması gerektıgını soyledı.
  • ABD'de artan benzin fiyatları, başkan Barack Obama'nın da harekete geçmesi için baskılara neden oluyor. Obama da Kongre'nin petrol piyasalarındaki kontrolleri güçlendirmesini, piyasa manipülasyonlarındaki cezaları artırmasını ve regülatörlerin enerji traderlarının işlemleri desteklemesi için koyacakları parayı artırması için güçlendirmelerini istiyor.
  • 31 mart tarıhınde sona eren uc aylık donemde mıcrosoft'un toplam karı 5.11 mılyar dolar ve hısse basına karı ıse 61 sent sevıyesınde oldu.Mıcrosoft'un net karı malı yılın ucuncu ceyregınde yuzde 2.4 oranında gerıledı.
  • İspanya’nın tahvil ihalesini izleyen ve ihalenin olumlu sonuçlanmasıyla tutunmaya çalışan piyasalar, dün Moody’s’in Fransa’nın kredi notunu düşüreceğine yönelik söylentiyle çalkalandı
  • Fransa’dan üst düzey bir kaynak, ülkenin kredi notunun kısa süre içinde düşürüleceği yönünde finansal piyasalarda yer alan söylentinin temelsiz olduğunu açıkladı. Kaynak Reuters’e yaptığı açıklamada, “İnsanlar bu tür söylentilerle biraz kazanç sağlamak istiyor” dedi.
  • S&P, ocak ayında Fransa’nın kredi notunu AAA’dan AA+’ya düşürmüştü. Fitch ise Aralık 2011’de Fransa’nın AAA olan notunu teyit etmiş, not görünümünü ‘durağandan’ ‘negatife’ düşürmüştü. Ocakta Fransa’nın notunu AAA olarak teyit eden Moody’s de, bu ülkenin notuna ilişkin değerlendirmeyi, AB ülkelerinin notlarını gözden geçirme kapsamında yılın ilk çeyreğinde yapacağını ifade etmişti.

Hiç yorum yok: