6 Nisan 2012 Cuma

ABD bilanço dönemi başlıyor.

ABD 1. Çeyrek bilanço dönemi önümüzdeki hafta Salı akşamı dünyanın en büyük aluminyum üreticisi Alcoa’nın açıklaması ile başlıyor.

Dow Jones endeksinde işlem gören ve her biri kendi alanında dünya lideri konumunda bulunan 30 dev şirketin 2012 ilk çeyrek performanslarını açıklayacağı bilanço dönemi yaklaşık 1,5 ay sürecek ve 23 Mayıs’ta Hewlett-Packard açıklaması ile son bulacak.

Önceki bilanço dönemlerinde olduğu gibi bu dönemde de şirket ve sektör karlılıklarına yakından odaklanacağız. Henüz ihtimal olarak masadan kaldırılmamış olsa da son FED faiz kararı toplantısında iyice soğutulan yeni bir QE beklentisinin yokluğunda, piyasa gündeminin “reel gündem” olarak nitelendirilen büyüme beklentileri ve karlılık oranlarına odaklanması sağlıklı bir gelişme olarak nitelendirilebilir. Burada “sağlıklı”dan kasıt, yatırımcıların QE/kriz belirsizlikleri yokluğunda nispeten düşük spekülasyon ile karar verebilmeleri.

Önümüzdeki hafta göndereceğimiz Yorum analizinde de detaylandıracağımız üzere, bu çeyrek, geçtiğimiz 2 sene ile önümüzdeki 2 sene aralığında yer alan 16 çeyrek içindeki en olumsuz beklentilere sahip. S&P500 endeksinde yer alan tüm şirketlerin ağırlıklı ortalama hisse başı kar beklentisi % –0,55 ile gerilemeye işaret ederken, kritik sektör finansallar % +1,03, en olumsuz sektör temel maddeler % –19,78, en olumlu sektör endüstriyeller/sanayi şirketleri ise % +6,12 büyüme beklentisine sahip. Burada unutulmaması gereken faktör, bu beklentilerin büyük ölçüde fiyatlanmış olduğu ve makroekonomik veri akışına paralel yukarı yönlü sürpriz ihtimali.

Veri tarafında ise ABD ve Londra’nın kapalı olduğu bugün içerisinde TSİ 15:30’da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. 200bin ve üzeri bir verinin olumsuz algılanmayacağını değerlendiriyoruz.

Hiç yorum yok: