1 Mart 2012 Perşembe

İşte TL'nin yeni simgesi...

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ''TL Simge Yarışması''nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

Toplantıda konuşan Başçı, "TL simge yarışması fikri 2011-2015 planında TL'nin tanıtılması amacıyla yer aldı. Yarışma takvimi içinde 8362 adet başvuru yapıldı. Finale 7 tasarım kaldı. 7 simge arasından birinci seçildi. Simge TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor" dedi.

Birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale'ye ait olduğunu belirten Başçı,
Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını kaydetti.

TL simgesi için "ALTGR+T"

Hazırlanan özel programla TL'nin simgesi AltGr+T tuşlarına basıldığında çıkacak. Vatandaşlar yazı tipi ve uygulamalarına Merkez Bankası'nın sitesinden erişebilecek.
Başbakan Erdoğan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"
İşsizlik geçen yıl yüzde 9.8 olarak gerçekleşti. Bu sevindirici gelişme de hayırlı olsun. TL için simge belirleme yarışmasına katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederim. Cezaevlerinden bile yarışmaya katılanların olması ülkemizde vatandaşların ne denli bir duyarlılık içinde olduğunu göstermesi bakımından önemli. TL için böyle bir simge belirleyerek, bu simgeyi kullanıma sürerek, yürüttüğümüz operasyonda önemli aşamayı geride bırakıyoruz.

1 Ocak 2005'te altı sıfırı atılmış YTL'yi tedavüle sürdük. 1 Ocak 2009'da da yeni ibaresi atılmış TL tedavüle girdi. Artık TL'yi hem ulusal, hem uluslararası piyasalarda güçlü, itibarlı para birimi olarak kullanmaya başladık. Paradan altı sıfır atacağımızı söylediğimizde çoğu kimse inanmamıştı. Bulundukları köşelerden insafsızca saldıranlar '
enflasyon patlar' diyorlardı. Taksim meydanında şöyle yaparım diyorlardı. Ne yaptın, hiçbir şey yapamadın. Halkımız ayak uydurmakta da hiç güçlük çekmedi. Olumsuz ve karamsar yorumların hiçbirine aldırmadık. Paradan sıfırların atılması ne enflasyona olumsuz etki yaptı, ne de uyum sorunu yaşandı. Şu anda hala 1 lira yerine 1 milyon diyenler oluyor. Biz de zaman zaman bol sıfırlı parayı zikrediyoruz. Siyaseten işimize de geliyor. Ama genç nesiller başta olmak üzere artık bol sıfırlı itibarı zedelenmiş günleri geride bırakmış durumdalar."

Hiç yorum yok: