23 Mart 2012 Cuma

Inside Job - Bölüm 1 ( Krizin Filmi )

2008’de yaşanan finansal krizle ilgili Oscar ödüllü film “Inside Job”, yönetmen Charles Ferguson’un çektiği gerçekten değerli bir belgesel ve olayın pek çok yönünü ayrıntılarıyla işliyor. Amerikan finans endüstrisinde meydana gelen son 30 yıldaki feci değişimi açıklarken, içerdiği unsurları, kararları ve küresel ekonomiyi istikrarsızlaştıran kişileri deşifre ediyor. Kamuoyu ilk olarak 2008 yılının Eylül ayında Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers’ın iflası ve dünyanın en büyük sigorta şirketi AIG’nin batışıyla küresel bir krizle karşı karşıya olduğunu anladı. Borsalar çöktü, hisse senetleri dibe vurdu. Kriz, dünyaya trilyonlarca dolara, 30 milyon kişinin işini kaybetmesine, Birleşik Devletlerin borcunun iki katına çıkmasına mal oldu. Ve ardından büyük bir küresel ekonomik durgunluk... Bu kriz, asla bir tesadüf değildi. Kontrolden çıkmış olan finans sektörü bu krizin baş müsebbibiydi.
Aslında, 1929 yılındaki Büyük Buhran’dan sonra Amerika’da finans sektörü sıkı bir şekilde denetleniyordu. Normal bankaların çoğu, mudilerin tasarruflarıyla spekülasyon yapmaları yasaklanan yerel işletmelerdi. Bu konuda mudilerin tasarruflarıyla spekülasyon yapmayı yasaklayan bir yasa bile çıkarılmıştı.

Ancak Reagan yönetimindeki 1980’lere gelindiğinde finans sektörü patladı. Yatırım bankaları halka açıldı, bu sayede yatırımcılardan büyük paralar toplandı. Reel ekonomiyi sırtında taşıyan şirketler birbir kapanır veya küçülürken, Wall Street’in temsil ettiği finans sektörü, zenginleşmeye başladı.
Bu sürecin önünün açılmasında Reagan’ın Hazine Bakanlığı’na Wall Street’in çıkarlarını koruyacak bir CEO’yu getirmesinin rolü büyüktü. Açıkçası, Reagan, kendilerini desteklemeleri karşılığında kamu mali kontrolünü Wall Street’e devretmişti. Hükümet, bu çevrelerce ve mali lobiciler tarafından desteklendi ve 30 yıllık bir finansal deregulasyon programı böylece başlatılmış oldu.


Hiç yorum yok: