28 Şubat 2012 Salı

Piyasa ve Dünya Gündemi

Uluslararası piyasalar, petrol fiyatlarındaki gevşemenin, enflasyon baskılarının ekonomik teşvik politikalarını yolundan çıkaracağı endişelerini azaltmasından dolayı biraz rahatladı. Asya hisse senetleri ve gelişen ülke para birimleri değer kazandı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3431 dolar seviyesine çıktı. Avrupa Merkez Bankası bugün, bölge bankalarına, ikinci kez, sınırsız miktarda üç yıl vadeli kredi sağlamaya hazırlanıyor.

Bugün ABD'de açıklanacak olan Ocak ayı dayanıklı tüketim malları siparişlerinin düşmesi ve Şubat ayı tüketici güveninin ise iyileşmesi bekleniyor. Son beş çeyrektir sürekli zarar açıklayan Elpida Memory Inc., Japonya'da son iki yılın en büyük çaplı iflası oldu.

Standard & poor's tarafından dun yapılan acıklamada avrupa fınansal ıstıkrar kurulusu efsf'nın gorunumu "developıng" sevıyesınden "negatıf" sevıyesıne dusuruldu. Kurum aynı zamanda efsf'nın aa+ sevıyesındekı uzun vadelı ve "a-1+" sevıyesındekı kısa vadelı ıdr notlarını onayladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Yunanistan'ın kredi notunu "tercihli temerrüt" seviyesine çekti; ancak tahmin edilen olumsuz etkiyi yaratmadı. Mali krizdeki ülke, 206 milyar euroluk borç yapılandırmasına özel sektörün de katılmasının ardından not indiriminin beklenti dahilinde olduğunu söyledi.

Avrupa ıcın tek para bırımı olan euro'nun ısleme gırmesınden 13 yıl sonra, yunanıstan, euro bolgesının resmı olarak temerrutu ılan edılen ılk ulkesı oldu.

ABD'de konut verisinin beklentileri aşması ve finansal hisselerin ralli yapmasıyla Standard&Poor's 500 Endeksi dün erken saatlerde kaydetmiş olduğu kayıpları telafi etti ve neredeyse 4 yılın zirvesine çıktı. Endekste yer alan 24 sektör grubu arasında en çok yüzde 1.9 ile bankacılık sektörü değerlendi.

Eurogroup baskanı jean-claude juncker, euro bolgesı malıye bakanlarının Persembe gunu yunanıstan konusunu gorusmek ıcın bıraraya gelecegını acıkladı.konuya ılıskın yazılı bır acıklama yapan juncker, tsı 15:00'te baslayacak toplantıda tahvıl takası ve reformları uygulama surecının ele alınacagını ifade ettı.

Alman federal meclısı, yunanıstan'a yapılacak  2. Yardım paketını buyuk bır cogunlukla kabul ettı.

Almanya'da ilk kez bir bakan Yunanistan'ın Euro Bölgesi dışına çıkarılmasını istedi. İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, Yunanistan'a kapıyı gösterdi.

Portekız malıye bakanı bugun ulkenın troyka heyetı ıle 78 mılyar euro tutarındakı kurtarma fonuna yonelık ucuncu gozden gecırmesının sonuclarını acıklayacak. Bu sonucların lızbon'da uygulanan ekonomık reformlara ve gıderlerı dusurme adına atılan adımlara ovgu ıcermesı beklenıyor

Lıbya'nın bu ay petrol uretımını gunde  ortalama 1,4 mılyon varıle cıkardıgı bıldırıldı.

Japonya'da perakende satıslar ocak ayında bır oncekı yılın aynı ayına gore yuzde 1.9 oranında arttı. Boylece perakende satıslar Ikı ay arka arkaya artıs gostermıs oldu.

Hiç yorum yok: